Analiza mobilizacije
505

Jahja Muhasilović: Rusija je vojni patuljak, kvalitet mobilizovanih vojnika je upitan

F. H.
Foto: TASS / Mobilizovani vojnici u tzv. Luganskoj Narodnoj Republici
Foto: TASS / Mobilizovani vojnici u tzv. Luganskoj Narodnoj Republici
Vanjskopolitički analitičar Jahja Muhasilović je u razgovoru za Klix.ba komentarisao djelimičnu mobilizaciju koju je objavio predsjednik Rusije Vladimir Putin. Kako je između ostalog istakao, rat u Ukrajini je pokazao da je Rusija vojni patuljak.

Muhasilović kaže da je do djelimične mobilizacije koju je Putin proglasio dovelo više faktora. Jedan od glavnih faktora je poraz ruske vojske na ukrajinskom frontu i neočekivan otpor ukrajinske vojske koju je ekstenzivno naoružavao Zapad.

"Nakon gubitka teritorija, procjenjuje se da su izgubili između osam i deset hiljada kilometara kvadratnih u samo nekoliko dana. Mobilizacija je bila jedini način da se adekvatno odgovori na terenu vezano za ukrajinsku ofanzivu, to je bio jedini način da se ofanziva zaustavi jer ona jeste usporila, ali nije stala", kaže Muhasilović.

Pojašnjava da Rusija referendumima u samoproglašenim proruskim republikama o pripajanju Rusiji pokušava olakšati slanje vojske jer će iz njene perspektive ta teritorija biti smatrana ruskim teritorijem.

"Putin nije proglasio punu mobilizaciju što bi značilo puna invazija ruskih oružanih snaga na Ukrajinu, nego djelomičnu što znači da će u manjim kapacitetima da šalje vojnike u Ukrajinu", rekao je Muhasilović.

Što se tiče unutrašnje situacije u Rusiji, Muhasilović kaže da će odluka zapečatiti autokratizam režima jer će režim dodatno morati da pojača represiju unutar Rusije kako bi mogao da efikasnije mobilizuje trupe za ukrajinski front.

"Mobilizovani vojnici imaju neku težinu kvantitetom, ali je kvalitet tih vojnika vrlo upitan. U Ukrajini trenutno ratuju čečenski dobrovoljci koji su iskušali rat, plaćenici i vojnici samoproglašenih republika koji od 2014. su aktivno učestvovali u ratu. U kvalitetskom smislu, trupe koje se i nisu nešto posebno pokazale, nešto su jačeg kvaliteta od ruskih oružanih snaga. Ono što će pomoći Rusiji je povećanje kvantiteta, imate poznatu izreku kvanitet je rijedak kvalitet, oni će se u tom smislu kvantitetski pojačati", smatra Muhasilović.

O reakciji međunarodne zajednice, Muhasilović kaže da shodno prilikama sankcije protiv Rusije će se pooštravati, a da Rusija može ići na korištenje više naoružanja, čak i taktičkih nuklearnih bombi tako će i podrška sa Zapada za ukrajinske oružane snage se sve više pojačavati.

"Mislim da će ovo samo povećati broj žrtava jer će ruske oružane snage ići na kvantitet što će dovesti do toga da na terenu gine više vojnika", rekao je Muhasilović.

Kaže kako se pokazalo da Rusija nema iskustva ratovanja sa ozbiljnim konvencionalnim oružjem. Rusija je u Gruziji imala uspjeha jer se radilo o nerazvijenoj zemlji sa zastarjelim oružjem, a u Siriji opozicija nije imala kvalitetnog oružja.

"U Ukrajini koja je dobila najmodernije zapadno oružje pokazalo se da se Rusija ne snalazi sa konvencionalnim ratovanjem, nisam siguran da će ove snage snaći bolje od postojećih trupa", stav je Muhasilovića.

"Rusija smanjuje broj svojih žrtava. Govore da je njih poginulo pet hiljada, a Ukrajinaca preko pedeset hiljada. To je čisto da se smiri unutrašnje nezadovoljstvo u Rusiji. Kad bi iznijeli prave cifre osim što bi se dodatno srozala reputacija Rusije, pokazalo bi se da je ona vojni patuljak, izazvalo bi se i veće negodovanje populacije u Rusiji i postavilo se pitanje može li se ići sa mobilizacijom", rekao je Muhasilović.

Zaključuje kako postoji određeno nezadovoljstvo ljudi oko Putina, ali da su oni pred sami početak invazije morali da proglase svoju lojalnost u kojem god pravcu Rusija bude išla te da u kraćem periodu režim može da opstane.