Janet Yellen slučajno pojela halucinogene gljive u Kini i pokrenula novi trend
"Bilo je to ukusno jelo od gljiva za koje nisam znala da imaju halucinogena svojstva. To sam kasnije saznala", rekla je Yellen za CNN.
Jelo je napravljeno od gljiva Lanmaoa asiatica, čiji dijelovi postaju plavi kada se zagrizu.
Dr. Peter Mortimer, profesor na Institutu za botaniku u Kunmingu, rekao je za CNN da se ove gljive smatraju otrovnim jer mogu biti halucinogene.
"Međutim, naučnici još uvijek nisu identificirali jedinjenja odgovorna za izazivanje halucinacija. Ostaje pomalo misterija, a većina dokaza je anegdota. Imam prijatelja koji ih je greškom pojeo i halucinirao tri dana", rekao je dr. Mortimer.
Yellenina posjeta do toga da se jelo od ovih gljiva rasproda u roku od nekoliko sati u restoranu u kojem je jela, a koji ima filijale u nekoliko gradova u Kini.
Vlasnik restorana "In and Out" u kojem je Yellen jela našalio se i rekao da će mu nakon njene posjete trebati uposlenici koji će samo raditi na rezanju gljiva.