Sigurnosno pitanje
0

Japan zabrinut vojnom saradnjom Rusije i Sjeverne Koreje

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japan je još jednom optužio Rusiju da je saradnjom sa Sjevernom Korejom prekršila rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ovu temu je tokom redovnog brifinga pokrenuo glavni sekretar japanske vlade Yoshimasa Hayashi, koji je rekao da Rusija kupuje oružje od Sjeverne Koreje, što predstavlja kršenje pravila Vijeća sigurnosti UN-a. On je također izrazio zabrinutost zbog vojno-tehničke saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog potencijalnog utjecaja (takve saradnje) na sigurnosnu situaciju u regionu i oko naše zemlje“, rekao je on.

Međutim, on se uzdržao od direktnih komentara o rusko-sjevernokorejskom sveobuhvatnom sporazumu o strateškom partnerstvu, koji su potpisali lideri dvije zemlje tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Upozorio je da će Japan nastaviti sa svojim naporima u saradnji s međunarodnom zajednicom kako bi osigurao striktno provođenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji kako bi je pritisnuo da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Moskva je više puta odbacila navode Zapada da održava nezakonitu vojno-tehničku saradnju sa Pjongjangom. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je ove optužbe glasinama.