Emotivno obraćanje
49

Japanac koji je preživio Hirošimu: Nobelova nagrada koju smo dobili trebala je otići onima u Gazi

B. H.
Gaza 2024. i Hirošima 1945. (Foto: Wikicommons)
Gaza 2024. i Hirošima 1945. (Foto: Wikicommons)
Toshiyuki Mimaki, kopredsjedavajući japanske organizacije Nihon Hidankyo i preživjeli svjedok strahota Hirošime, emotivno se obratio javnosti nakon što je organizacija ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

"Nagrada je trebala biti dodijeljena ljudima koji rade u Gazi. Djeca prekrivena krvlju danas se nose u naručju svojih roditelja, baš kao što je to bilo u Japanu prije 80 godina", izjavio je Mimaki, povlačeći bolne paralele između razaranja u Gazi i tragedije atomske bombe.

Norveški Nobelov komitet je 2024. godine odlučio dodijeliti nagradu Nihon Hidankyo, organizaciji koju čine preživjeli atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, za njihove dugogodišnje napore u borbi za svijet bez nuklearnog oružja.

"Ovaj pokret, poznat kao Hibakuša, dobio je priznanje za svoje zalaganje za svijet bez nuklearnog oružja i za svjedočenje o strahotama koje nuklearne bombe donose", navedeno je u obrazloženju komiteta.

"Djeca u Gazi su prekrivena krvlju"

Nakon objave dodjele nagrade, Mimaki je odgovarao na pitanja novinara, izražavajući svoje iznenađenje.

"Nisam mogao ni zamisliti da će ovo biti moguće. Zašto Nihon Hidankyo? Bio sam uvjeren da će ljudi koji rade u Gazi biti odabrani. U Gazi, djeca prekrivena krvlju danas se nose u naručju svojih roditelja, baš kao što je to bilo u Japanu prije 80 godina", kazao je Mimaki.

Ističući tragične sličnosti, Mimaki je podsjetio kako su djeca u Hirošimi i Nagasakiju izgubila roditelje - očeve u ratu, a majke u eksplozijama - i postala siročad.

"Situacija djece u Gazi je poput one u Japanu na kraju Drugog svjetskog rata. To je bolan podsjetnik da, bez obzira na to koliko vremena prođe, patnja i strahote rata ostaju iste", kazao je Mimaki.

Upozorenje protiv nuklearnog oružja

Mimaki je također naglasio da nuklearno oružje ne donosi mir, već prijeti sigurnosti cijelog čovječanstva.

"Često se tvrdi da je nuklearno oružje očuvalo svjetski mir, ali ono može biti korišteno od strane terorista. Ako Rusija iskoristi nuklearno oružje protiv Ukrajine, ili Izrael protiv Gaze, to neće stati samo na tome", upozorio je Mimaki.

Podsjetio je i na vlastito iskustvo iz Hirošime, gdje je kao trogodišnji dječak preživio bombardiranje 6. augusta 1945. godine, kada je ubijeno 140.000 ljudi. Samo tri dana kasnije, nova bomba je pogodila Nagasaki, odnoseći dodatnih 70.000 života. Japan se predao 15. augusta, čime je okončan Drugi svjetski rat.

Nihon Hidankyo, osnovan 1956. godine, predstavlja glas preživjelih Hirošime i Nagasakija, poznatih kao Hibakuša. Njihovo svjedočenje o užasima nuklearne ratne mašinerije i borba za potpuno ukidanje nuklearnog oružja, rezultirali su priznanjem u obliku Nobelove nagrade. No, Mimaki je istaknuo da priznanje koje su dobili nosi težinu i odgovornost.

"Nadamo se da će ova nagrada biti simbol borbe protiv svih oblika nasilja nad nevinima, bilo da je riječ o nuklearnom oružju ili svakodnevnom oružanom sukobu", istakao je Mimaki.

Mimaki je zaključio svoje obraćanje porukom solidarnosti s narodom Gaze i sa svima onima koji pate pod nasiljem.

"Ovo nije samo pitanje prošlosti, već i sadašnjosti i budućnosti. Neka ova nagrada bude poziv na buđenje za svijet da nikada više ne ponovi iste greške", zaključio je Mimaki.