Najava zahlađenja?
75

Jasna poruka iz Moskve: Erdogan ne može biti posrednik u ratu Rusije i Ukrajine

F. H.
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE)
Dmitrij Peskov (Foto: EPA-EFE)
Ruski glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je da turski predsjednik Tayyip Erdogan ne može djelovati kao posrednik u sukobu Rusije i Ukrajine, prenijele su ruske novinske agencije.

Na pitanje može li Erdogan preuzeti takvu ulogu, Peskov je kategorički odbacio tu mogućnost.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov, upitan od novinara ruske televizije može li Erdogan preuzeti takvu ulogu, odgovorio je: "Ne, to nije moguće", izvijestila je novinska agencija Tass.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se danas s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Astani, glavnom gradu Kazahstana, gdje je učestvovao na 24. samitu šefova država Šangajske organizacije za saradnju.

Predsjednik Erdogan pozvao je ruskog predsjednika Putina u Tursku.

"Osim ovog toplog odnosa između Rusije i Turske, veselim se što ću vas ugostiti u svojoj zemlji što je prije moguće", kazao je Erdogan.

Putin je odgovorio da će svakako posjetiti Tursku.

"Dugo se nismo mogli sastati s mojim dragim prijateljem. Održavali smo telefonsku diplomatiju, ali su naše kolege bili u stalnom kontaktu jedni s drugima. Naši ministri održavali su svoju komunikaciju", rekao je Erdogan.

Turska je zauzela dvostruku ulogu u ratu Ukrajine i Rusije. Sa jedne strane je naoružavala Ukrajinu, ali je i održala snažne političke i ekonomske veze sa Rusijom.