Objasnio i zbog čega
1

Javier Milei potpisao novu odluku: Argentina je Hamas i zvanično proglasila teroristima

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Argentine Javier Milei potpisao je odluku kojom se palestinska organizacija Hamas proglašava terorističkom skupinom.

Kako je saopćeno iz Ureda predsjednika Argentine, odluka je donesena zbog niza faktora.

"Hamas je preuzeo odgovornost za zločine počinjene tokom napada na Izrael 7. oktobra. Ovo doprinosi opsežnoj historiji terorističkih napada u ime organizacije. Nadalje, posljednjih godina otkrivena je povezanost s Islamskom Republikom Iran, čije je rukovodstvo proglašeno odgovornim za napade na Ambasadu Izraela u Buenos Airesu. Ovi napadi koštali su života više od 100 građana Argentine", navedeno je.

Poručili su i kako prvi put postoji politička volja da se Argentina odluči na ovaj potez.

"Predsjednik Javier Milei nepokolebljivo je posvećen priznavanju terorista kakvi zaista i jesu. Ova vlada je u više navrata ponovila svoje uvjerenje da se Argentina još jednom svrstava u zapadnu civilizaciju. Iz tog razloga nedopustivo je da se oni koji napadaju ne proglase onim što zaista jesu - teroristima", zaključio je Milei.

Javier Milei je nekoliko puta iskazivao svoje simpatije i podršku Izraelu, a naročito u februaru 2024. godina kada je i posjetio ovu državu.

Tada je najavio kako će Argentina ambasadu ove zemlje premjestiti u Jerusalem.

"Ne idem u crkvu, idem u sinagogu. Moj vodič nije sveštenik, to je rabin. Učim Toru. Priznat sam kao prijatelj Izraela", rekao je argentinski predsjednik.