"Njegov" čovjek
30

Jedan od glavnih donatora Republikanske stranke već "odredio" potpredsjednika Donaldu Trumpu

N. Ž.
Doug Burgum i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Doug Burgum i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Rupert Murdoch, 93-godišnji medijski magnat, intenzivno lobira kod predsjedničkog kandidata Republikanske partije Donalda Trumpa da on za svog potpredsjednika izabere Douga Burguma, guvernera Sjeverne Dakote.

Kako ističu mediji bliski situaciji, Murdoch je više puta lično zvao Trumpa, a u Mar-a-lago, raskošnu vilu bivšeg predsjednika SAD-a, je više puta slao svoje saradnike.

Murdoch je tokom internih izbora za kandidata Republikanske partije, kojoj je donirao stotine miliona dolara, favorizirao guvernera Floride Rona DeSantisa.

Međutim, DeSantis je odustao nakon što je vidio da Trumpa ne može pobijediti, a Murdoch je brzo krenuo u lobiranje.

Trump tvrdi da je već izabrao svog potpredsjednika, ali to neće javno otkriti. Stručnjaci smatraju da će svoj konačni izbor otkriti na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, kada će i službeno Trump biti izabran za kandidata na predsjedničkim izborima, zakazanim za novembar ove godine.

Treba istaći i da je Murdoch vlasnik Fox Newsa, američke kablovske TV kuće koja "naginje" Republikancima. Kroz program ove TV kuće se također Burgum spominjao kao jedan od glavnih kandidata za Trumpovog potpredsjedničkog kandidata.

Druga imena u ovoj utrci su Tim Scott, Marco Rubio i JD Vance. Kao potencijalno iznenađenje spominjao se i Vivek Ramaswamy, poduzetnik i nakratko kandidat na internim izborima Republikanaca.