Slučaj iz Italije
5

Jedan od najopasnijih kriminalaca bio godinama u bijegu, uhapšen nakon što se uslikao kod groba Escobara

I. Sa.
Foto: Polizia di Stato
Foto: Polizia di Stato
Italijanski mafijaški bjegunac koji je služio kao posrednik s kolumbijskim narko-bandama je uhapšen nakon skoro četiri godine bijega u Južnoj Americi.

Italijanska policija objavila je sliku Luigi Belvedera kako pozira pored grobnice Pabla Escobarove kada je objavila njegovo hapšenje.

Uprkos tome što je pobjegao iz Evrope kako bi izbjegao optužbe za krijumčarenje, nastavio je biti "aktivan u organizaciji pošiljki droge iz Južne Amerike u Evropu", saopštila je policija.

Belvedere, za kojeg se vjeruje da ima oko 32 godine, bio je na listi najopasnijih bjegunaca italijanske vlade. Porijeklom iz Caserte, sjeverno od Napulja, "specijalizirao se za ilegalni uvoz kokaina" i služio je kao ključna tačka kontakta između mafijaških klanova i kolumbijskih proizvođača kokaina, navodi se u priopćenju talijanske policije u petak.

Belvedere je bio u bjekstvu od decembra 2020. godine, kada je osuđen na skoro 19 godina zatvora zbog međunarodne trgovine drogom.

Europol, policijsko tijelo EU, radio je s kolumbijskim istražiteljima na pronalaženju Belvederea u Medellínu. Grad ima dugu istoriju kokainskih bandi, koje služe kao baza za kartel Medellín, zloglasnu operaciju droge Pabla Escobara.

Osnovan 1970-ih, opskrbljivao je oko 80 posto svjetskog tržišta kokaina na svom vrhuncu. Escobarova operacija bila je toliko sofisticirana da je sedam godina bio na Forbsovoj listi svjetskih milijardera, prije nego što ga je policija ubila 1993. godine.

Italijanska policija objavila je fotografiju Belvedera kako čuči pored Eskobarove grobnice. Slika priziva fotografiju samog Escobara, koji je slavno pozirao ispred Bijele kuće u Washingtonu dok je još uvijek nadgledao kartel u Medellínu.