Odluka suda u Floridi
0

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača banana mora platiti odštetu žrtvama paravojske u Kolumbiji

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sud u Sjedinjenim Američkim Državama naložio je bananskom divu Chiquita Brands International da plati odštetu žrtvama paravojnog nasilja u Kolumbiji.

Porota saveznog suda u Floridi rekla je u ponedjeljak da kompanija mora platiti 38,3 miliona dolara odštete porodicama osam kolumbijskih muškaraca koje su ubile Ujedinjene snage samoobrane Kolumbije (AUC).

Proglašen terorističkom organizacijom od SAD-a, AUC je bio poznat po svojim kršenjima ljudskih prava, prema EarthRights, nevladinoj organizaciji koja je pomogla u izgradnji slučaja.

Osam tužitelja u slučaju bile su porodice žrtava, među kojima su muževi i sinovi koje je ubio AUC, prema njihovim advokatima

"Naši su klijenti riskirali svoje živote kako bi se javili i pozvali Chiquitu na odgovornost, vjerujući u pravosudni sistem Sjedinjenih Država", rekla je Agnieszka Fryszman, jedna od advokatica koje vode slučaj.

Američki sud 2007. naredio je Chiquiti da plati kaznu od 25 miliona dolara kako bi namirila kaznene optužbe da je poslovala s AUC-om.

Tvrtka se u tom slučaju izjasnila krivom za isplatu novca za zaštitu od 2001. do 2004., što je, kako je rekla, učinila kako bi zaštitila zaposlenike. Reklo je da je žrtva iznude.

Međutim, tužitelji su tvrdili da je Chiquita platila AUC-u gotovo 2 miliona dolara unatoč tome što je znala da je grupa uključena u vladavinu nasilja.

Porota je prihvatila argument da je novac prebačen paravojnim postrojbama korišten za počinjenje ratnih zločina poput ubistava, otmica, iznuda, mučenja i prisilnih nestanaka.

U 1990-ima, AUC je bio angažiran u žestokom ratu protiv kolumbijskih boraca krajnje ljevice, uz povremenu pomoć pripadnika oružanih snaga, piše Aljazeera English.