Putinove čistke
19

Jedan od vodećih ruskih generala uhapšen pod optužbama za korupciju

F. H.
Valery Mumidžanov
Valery Mumidžanov
Visoki ruski general Valery Mumindžanov uhapšen je zbog sumnje da je primao mito od vojnih dobavljača, javlile su ruske državne novinske agencije.

General Valery Mumindžanov, ključni vođa u ratu ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, uhapšen je zbog sumnje da je uzeo više od 20 miliona rubalja (oko 220.000 dolara) od dobavljača uniformi Ministarstva odbrane.

Mumindžanova, koji je bio zamjenik šefa Glavne uprave za izgradnju trupa i objekata ruskog Ministarstva odbrane, uhapsila je ruska policija pod optužbom za pronevjeru, zajedno s nekoliko drugih vojnih osoba visokog profila.

Optužbe se odnose na navodnu finansijsku malverzaciju koja uključuje državni ugovor, prema ruskim državnim novinskim agencijama. Hapšenje je najnovije u nizu obračuna s korupcijom unutar ruske vlade; Mumindžanov je deveti koji je uhapšen u čistki koja je pogodila i zamjenika ministra odbrane Timura Ivanova, koji je u aprilu uhapšen zbog primanja mita.

Ruski istražni odbor rekao je da istražitelji također procjenjuju kako su Mumindžanov i njegova porodica stekla više od 120 miliona rubalja imovine.

On je osumnjičen za primanje mita od dobavljača uniformi Ministarstva odbrane u iznosu od 1,5 milijardi rubalja. Mogao je primiti do 20 miliona rubalja kao mito. Mogao bi se suočiti i s 15 godina zatvora.

Bivši zamjenik ministra odbrane Pavel Popov također je uhapšen u čistkama, pod optužbama za prijevaru. Popov je optužen da je prisilio ikompanije koje su imale ugovore s vojnim parkom u Moskvi da obavljaju neplaćene radove na njegovim posjedima.

General Valery Mumindžanov služio je kao zamjenik načelnika Glavne uprave za izgradnju postrojbi i objekata Ministarstva odbrane Rusije.

Ova pozicija mu je dala značajnu ulogu u nadziranju vojnih infrastrukturnih projekata i državnih ugovora vezanih uz izgradnju i održavanje vojnih objekata.

Mumindžanov je također zamjenik komandanta istaknutog Lenjingradskog vojnog okruga, koji je reorganiziran ove godine kao dio ruskog odgovora na ulazak Finske i Švedske u NATO nakon invazije na Ukrajinu.