Etiopija nezadovoljna
45

Jedna od ključnih strateških tačaka na svijetu ključa: Egipat poslao oružje i komandose u Somaliju

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Egipat je poslao oružje, vojnu opremu i specijalne snage u Somaliju prema odredbama sporazuma o vojnoj suradnji koji su članice Arapske lige potpisale ranije ovog mjeseca, rekli su sigurnosni dužnosnici za The National u četvrtak.

Taj je potez izazvao ljutitu reakciju Etiopije, somalijskog susjeda i rivala koji je također u oštrim sukobima s Egiptom. Upozorilo je da neće stajati po strani "dok drugi akteri" destabiliziraju regiju Roga Afrike.

Egipat i Somalija uspostavili su bliže odnose otkako je kopnena Etiopija ranije ove godine potpisala preliminarni sporazum s otcijepljenom regijom Somalilandom o zakupu obalnog zemljišta u zamjenu za moguće priznanje njene nezavisnosti od Somalije.

Somalija je dogovor nazvala napadom na svoj suverenitet i rekla da će ga blokirati svim potrebnim sredstvima. Također je zaprijetila da će poslati kući oko 10.000 etiopskih vojnika kao dio mirovne misije u borbi protiv militanata Al Shababa, ako se dogovor ne otkaže.

Egipat, koji je rekao da namjerava podnijeti zahtjev za pridruživanje novim mirovnim snagama Afričke unije u Somaliji sljedeće godine, bio je u sporu s Etiopijom više od desetljeća. Glavni problem je izgradnja masivne brane na Nilu od strane Addis Abebe za koju se Kairo boji da bi smanjila udio Egipta u rijeci. Najmnogoljudnija arapska nacija ovisi o rijeci za većinu svoje zalihe pitke vode.

Egipat, jedna od najsušnijih nacija na svijetu, rekao je da izgradnja Velike etiopske renesansne brane ugrožava njegovo postojanje. Etiopija je više puta branila svoje pravo na izgradnju brane, tvrdeći da je projekt vrijedan 4,5 milijardi dolara ključan za njen razvoj. Također je optužila Egipat da se miješa u njezine unutarnje poslove pomažući secesionističkim pobunjenicima u svojoj zapadnoj regiji Tigray.

Sigurnosni dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da su dva egipatska vojna transportna aviona stigla u zračnu luku Mogadiš u utorak s oružjem, municijom i oko 300 komandosa iz vojnih specijalnih snaga.

Dužnosnici su rekli da je to prva skupina skupine koja će brojati nekoliko hiljada, s mandatom da obučava i oprema jedinice somalijske vojske i pomogne u zaštiti ključnih vladinih objekata i dužnosnika.

Do četvrtka navečer, rekli su dužnosnici, ukupno osam egipatskih transportnih aviona sletjelo je na aerodrom od utorka, donoseći još oružja i opreme. Broj komandosa koji su trenutno na terenu u zemlji Roga Afrike dosegao je 1000.

Također će biti budućih isporuka odbrambene opreme proizvedene u Egiptu, uključujući oklopna vozila, raketne bacače, artiljeriju, protutenkovske projektile, radare i dronove, rekli su dužnosnici. Nešto od toga doći će kopnom iz egipatskog vojnog objekta u susjednom Džibutiju, rekli su.

Uspostava vojne misije u Somaliji i objavljena namjera Kaira da doprinese vojnicima novim mirovnim snagama ondje bi dovele egipatske trupe u opasnu blizinu etiopskih snaga preko granice, što bi moglo dovesti do neprijateljstava.

Sukob između Etiopije i Egipta destabilizirao bi Rog Afrike u vrijeme kada svjetske sile traže mir u regiji u kojoj se natječu za uporište s obzirom na sve veću stratešku vrijednost njene porozne obale Crvenog mora i straha od širenja rata u Gazi u regionalni sukob.

Etiopsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u srijedu da Afrički rog ulazi u nepoznate vode i da ne može "stajati besposlen dok drugi akteri poduzimaju mjere za destabilizaciju regije".

Rečeno je da je Etiopija radila na promicanju mira i sigurnosti za Somaliju i regiju, uključujući razgovore o rješavanju razlika sa svojim susjedom.

"Umjesto da nastavi s ovim naporima za mir, vlada Somalije je u dosluhu s vanjskim akterima s ciljem destabilizacije regije", reklo je ministarstvo.