Ipak se prvi popeo?
0

Jedna od najvećih misterija: Pronađena noga slavnog planinara, na Everestu nestao prije sto godina

B. H.
Andrew "Sandy" Irvine - gore desno
Andrew "Sandy" Irvine - gore desno
Na padinama planine Mount Everest pronađena je noga britanskog planinara Andrewa "Sandyja" Irvina, koji je na ovoj planini stradao prije tačno sto godina.

Irvine i njegov sunarodnjak George Mallory mogli su biti prvi ljudi na vrhu Everesta. Međutim, nije sigurno jesu li stradali tokom uspona ili silaska, zbog čega njihova smrt već cijelo stoljeće predstavlja jednu od najvećih misterija.

Irvine i Mallory posljednji put su viđeni 8. juna 1924. godine. Malloryjevi posmrtni ostaci pronađeni su 1999. godine, ali o Irvinu nije bilo traga sve do ovog septembra, kada je tim planinara i filmskih stvaralaca otkrio nogu u cipeli i čarapi, na kojoj je bilo ušiveno njegovo ime.

"Podigao sam tu čarapu i na njoj je bila prišivena oznaka s crvenim natpisom 'AC Irvine'. Doslovno smo trčali u krug i ponavljali: 'Ne mogu vjerovati'," rekao je filmski režiser Jimmy Chin.

Foto: X.com
Foto: X.com

Pronalazak Malloryjevog tijela s dubokim tragovima užadi koji ukazuju na pad dao je odgovore na neka pitanja o smrti dvojice planinara, ali ne na sva. Mallory, na primjer, kod sebe nije imao fotografiju svoje supruge, koju je planirao ostaviti na vrhu planine, što bi sugerisalo da su on i Irvine zaista uspjeli dosegnuti vrh, i to 29 godina prije Edmunda Hillaryja i Tenzinga Norgaya, piše The Guardian.

Vjeruje se da je tada dvadesetdvogodišnji Irvine sa sobom imao fotoaparat. Mnogi su se nadali da bi pronalazak njegovog tijela mogao potvrditi ili opovrgnuti spekulacije, ali nažalost, zasad je pronađena samo njegova noga.

Foto: X.com
Foto: X.com

Otkrivena je na glečeru koji se nalazi niže od mjesta gdje su pronađeni Malloryjevi ostaci. Trenutno pronađenu nogu čuva Kineska tibetanska planinarska asocijacija.

"Sandy je bio izuzetna osoba i značajno je doprinio našem razumijevanju Everesta i Himalaja. Pronalazak njegovih ostataka pruža osjećaj zatvaranja ovog poglavlja njegovim rođacima i široj planinarskoj zajednici, a mi smo zahvalni Jimmyju i njegovom timu što su to omogućili i osigurali da Sandyjevi ostaci budu u sigurnim rukama," izjavio je profesor Joe Smith, direktor Kraljevskog geografskog društva Velike Britanije.

"Živim s ovom pričom još od sedme godine, kada mi je otac ispričao o zagonetnoj smrti mog strica Sandyja na Everestu. Kada su planinari 1999. pronašli tijelo Georgea Malloryja, ta je priča postala stvarnija, a ja sam se pitala hoće li Sandyjevo tijelo biti sljedeće koje će se pronaći. Četvrt stoljeća kasnije, pronalazak bilo čega novog činio se nevjerovatnim. Kada mi je Jimmy rekao da je na etiketi na čarapi u cipeli vidio ime AC Irvine, rasplakala sam se. Bio je to izuzetno emotivan trenutak i tako će ostati," izjavila je Irvinova rođakinja Julie Summers.