Promjena pristupa
11

Jedna od posljednjih odluka Bidena je odobrenje tajnog strateškog nuklearnog plana

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Američki predsjednik Joe Biden odobrio je tajni strateški nuklearni plan koji, s obzirom na širenje kineskog nuklearnog arsenala, preusmjerava američku strategiju na odvraćanje Pekinga, piše američki list The New York Times (NYT).

Bijela kuća nije objavila da je Biden odobrio revidiranu nuklearnu strategiju. Prema NYT-u, očekuje se da će deklasificirana obavijest o reviziji biti poslana Kongresu prije nego što Biden napusti dužnost.

Prema američkom listu, ažurirana strategija po prvi put priprema SAD za mogućnost koordiniranih nuklearnih prijetnji Kine, Rusije i Sjeverne Koreje.

Dokument se ažurira otprilike svake četiri godine i, prema novinama, podliježe tako visokom stepenu tajnosti da ne postoji u digitalnom obliku, već u štampanoj verziji, koja je dostupna samo nekolicini visokopozicioniranih službenika sigurnosti i predstavnici Ministarstva odbrane.

Prema NYT-u, prilagodba strategije je nagoviještena u nedavnim govorima dvojice visokih dužnosnika u Bidenovoj administraciji.

"Predsjednik je nedavno izdao ažurirane smjernice o korištenju nuklearnog oružja koje dopušta više nuklearnih protivnika", rekao je Vipin Narang, stručnjak za nuklearno oružje na Massachusetts Institute of Technology (MIT) koji je služio u Pentagonu prije nego što se vratio u akademsku zajednicu. Dodao je da dokument pretpostavlja da Kina značajno širi svoj nuklearni arsenal.

Pranay Vaddi iz američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost također se osvrnuo na dokument koji po prvi put detaljno ispituje jesu li Sjedinjene Američke Države spremne na nuklearne krize koje izbijaju, te da li su sposobne istovremeno ili sekvencijalno odgovoriti kombinacijom nuklearnog i nenuklearnog oružja. Prema njegovim riječima, strategija se fokusira "na potrebu odvraćanja Rusije, Kine i Sjeverne Koreje u isto vrijeme".

U prošlosti se činilo malo vjerovatno da bi američki protivnici mogli koordinirati nuklearne prijetnje kako bi nadvladali američki nuklearni arsenal. Međutim, novo partnerstvo između Rusije i Kine i konvencionalno oružje koje Sjeverna Koreja i Iran dostavljaju Rusiji za rat u Ukrajini iz temelja su promijenili gledište Washingtona.

Rusija i Kina već provode zajedničke vojne vježbe, a američke obavještajne agencije pokušavaju utvrditi pomaže li Rusija svojim raketnim programima DNRK i Iranu.

Novi dokument sugerira da će se sljedeći američki predsjednik suočiti s promijenjenim i mnogo nestabilnijim nuklearnim okruženjem od onoga koje je postojalo prije samo tri godine, piše NYT. U tom kontekstu, list također podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin više puta prijetio upotrebom nuklearnog oružja u vezi s ratom u Ukrajini.