Umjetna inteligencija
16

Jedna trećina američke vojske mogla bi biti robotizirana do 2039. godine

S. M.
Penzionisani general američke vojske Mark Milley rekao je kako vjeruje da bi rastuća umjetna inteligencija (AI) i tehnologija bez posade mogli dovesti do robotizacije vojnih snaga u budućnosti.

"Za deset do petnaest godina, pretpostavljam da će trećina, možda 25 posto do trećina američke vojske biti robotizirana", rekao je Milley.

Napomenuo je da se robotima može upravljati i kontrolisati ih pomoću AI Sistema.

"Napredak u tehnologiji i promjene u prirodi rata omogućit će vojsci širom svijeta da donose pametnije i brže odluke", rekao je Milley.

Pazio je da razjasni razliku između prirode i karaktera rata. Prvo, rekao je, uključuje ljudske aktivnosti i političke akte.

"Jedna strana pokušava da nametne svoju političku volju drugoj upotrebom organizovanog nasilja", rekao je Milley.

Napomenuo je da se ovaj aspekt rata rijetko mijenja. Karakter rata, međutim, uključuje taktiku, tehnologiju, sisteme oružja i obuku vođa. Milley je rekao da, iako se ova dinamika često mijenja, svijet trenutno doživljava najveći fundamentalni pomak u ljudskoj historiji s usponom AI i robotike.

Zemlja koja najbrže implementira ove tehnologije za vojnu upotrebu dobiće najodlučniju prednost nad svojim protivnicima, rekao je Milley.

Milley je rekao da trenutna američka politika propisuje da čovjek uvijek mora biti uključen i odgovoran kada su u pitanju vojni roboti i njihova upotreba smrtonosne municije. On je objasnio da je trenutno razmišljanje da ljudi posjeduju etički okvir za donošenje odluka kojem treba dati prioritet iznad svega.

S druge strane, dodao je, tehnologija nema moral. Ipak, on nije isključio mogućnost u kojoj bi se to moglo promijeniti.

"Možete zamisliti budućnost sa tehničkog stanovišta gdje bi mašina koju je omogućila AI, robot omogućen od AI, mogao donositi vlastite odluke. Je li to nešto što svijet želi?", zapitao se Milley.