Dosta prijatnija klima
99

Jedna zemlja na sjeveru Evrope sve je popularnija destinacija za turiste koji "bježe" od ljetne vrućine

S. Š.
Copenhagen (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Copenhagen (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Dok veći dio evropskog kontinenta ove godine bilježi rekordne temperature, jedna zemlja postaje sve interesantnija za posjetitelje upravo jer u njoj izostaju toplotni talasi. Riječ je o Danskoj.

Sa porastom temperatura u južnoj Evropi, sve više turista hrli na hladnije destinacije na sjeveru. Danska je, posebno, postala sve popularniji izbor za one koji žele pobjeći od ljetnih vrućina.

Prema nedavno objavljenom izvještaju DMI-ja, zvaničnog danskog meteorološkog instituta, prosječna nacionalna temperatura u julu 2024. iznosila je 16,2 stepeni.

Za veći dio južne Evrope visoke temperature govore sasvim drugu priču.

Italija trpi skoro konstantne toplotne talase od sredine juna, a dijelovi zemlje imaju rekordne temperature koje prelaze 40 stepeni Celzijusa. Francuska se također suočila sa nekoliko dana upozorenja o visokim temperaturama, sa temperaturama koje su prošle nedelje u celoj zemlji porasle preko 30 stepeni. Slična situacija je i na balkanskom poluostrvu.

Južna Evropa hrli na sjever

Usred užurbane gužve u legendarnom Nyhavnu u Copenhagenu, nije neuobičajeno čuti francuski, španski i italijanski jezik, dok turisti iz cijele južne Evrope hrle u grad s njegovom hladnijom klimom.

Sagrario, inače stanovnica Madrida, svratila je u Dansku na turneju kruzera po Skandinaviji sa svojom kćerkom.

"U Madridu smo imali toplotni talas već tri uzastopne sedmice sa temperaturama od minimalnih 30 i maksimalnih 40 stepeni", kaže njena kćerka navodeći kako je Copenhagen upravo njihov bijeg od svakodnevne vrućine.

Ugostiteljska industrija Copenhagena, koja tradicionalno opslužuje turiste iz sjeverne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, primijetila je značajan porast posjetitelja iz južne Evrope.

Međutim, Copenhagen nije jedini grad koji evidentira sve više turista. Južni Zeland, oko 80 kilometara izvan Copenhagena, nova je destinacija za one koji traže svjež ljetni odmor.

"Trend dolaska gostiju iz južne Evrope u Dansku počeo je prije otprilike tri godine. Prošle godine smo to zaista vidjeli. I ove godine bih upotrijebio riječ izuzetno visoko. I porastao je sa možda pet posto na 30-35 posto naših gostiju", rekao je Filip Rasmussen, vlasnik Jungshoved Præstegaarda, tradicionalnog danskog B&B u Præstøu, piše Euronews.

Turističke agencije u Danskoj kažu da novi priliv turista ne dolazi samo iz južne Evrope već i iz drugih dijelova sjeverne Evrope, poput Nizozemske i Belgije.