Predsjednički izbori
51

Joe Biden i Donald Trump će održati prvu debatu, CNN spremio specijalna pravila

N. Ž.
Donald Trump i Joe Biden na predsjedničkoj debati 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump i Joe Biden na predsjedničkoj debati 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Za večeras je zakazana prva debata između predsjedničkih kandidata u SAD-u, Donalda Trumpa i Joea Bidena. Za ovaj događaj je organizator CNN odredio specijalna pravila.

Kandidati Republikanske i Demokratske stranke će odgovarati na pitanja, a među glavnim temama će biti legalni problemi Trumpa, kao i presuda protiv sina Joea Bidena Huntera.

Bit će riječi i o Bidenovim sposobnostima da vodi državu, budući da se kampanja Republikanaca oslanjala na njegove godine i mentalno stanje. S druge strane, aktuelni predsjednik SAD-a će probati raspravu usmjeriti ka očuvanju demokratije te podsjećati na dešavanja 6. januara 2021. godine, kada su Trumpove pristalice u velikom broju upale u zgradu Kapitola, dom američkog Kongresa.

Međutim, ova debata će se voditi pod specijalnim pravilima, na koja su pristala oba kandidata.

CNN, organizator ove debate, će "ugasiti" mikrofon kandidata kada drugi priča, što će spriječiti nadglasavanje koje je obilježilo prijašnje predsjedničke debate u SAD-u.

Pored toga, debata neće biti pred publikom, a kandidati neće imati pravo donijeti svoje materijale, već će pred sobom imati samo papir, olovku i flašu vode.

Prije same debate je organizovano i bacanje novčića za izbor podija i posljednju riječ. Biden je izabrao desni podij, pa će Trump imati izlaganje na samom kraju debate.

Još jedna važna napomena jeste da će ovo biti prva od dvije debate ova dva kandidata. Druga će biti održana u septembru.

Debata je zakazana za 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno u 3 sata ujutro po vremenu u BiH.