Američka ideja
59

Jordan, Katar i Saudijska Arabija odbili ideju da pošalju vojsku u poslijeratnu Gazu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jordan, Katar i Saudijska Arabija odbili su zahtjeve SAD-a da doprinesu vojnicima poslijeratnim mirovnim snagama u Gazi, rekao je arapski dužnosnik i drugi izvor upoznat s tim pitanjem za The Times of Israel.

Poslane trupe bi se smatrale "štitom Izraela od Palestinaca", kaže arapski dužnosnik, objašnjavajući protivljenje Ammana, Dohe i Rijada naporima koje SAD ulaže da osiguraju Gazu nakon rata.

Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, s druge strane, izrazili su volju sudjelovati u naporima, rekla su tri dužnosnika za The Times of Israel u junu.

Međutim, pojasnili su da Kairo i Abu Dhabi imaju niz uvjeta, uključujući da mirovne snage budu dio inicijative koja vodi do konačnog dvodržavnog rješenja, okvir koji je odbacio premijer Benjamin Netanyahu.

Pitanje poslijeratne Gaze je jedno od ključnih pitanja na kojima se razilaze SAD, Izrael i druge arapske države, ali i Hamas i Palestinske vlasti. Benjamin Netanyahu je u više navrata poručio da neće dozvoliti da Gazom upravlja Hamas, ali ni palestinska samouprava.

Palestinske grupe uključujući Hamas i Fatah su u julu na sastanku u Pekingu postigle sporazum da se nakon rata formira vlada nacionalnog pomirenja koja bi upravljala Gazom.