Jača pritisak opozicije
15

Justin Trudeau ostaje premijer Kanade, "preživio" glasanje o nepovjerenju u parlamentu

N. Ž.
Justin Trudeau (Foto: EPA-EFE)
Justin Trudeau (Foto: EPA-EFE)
U kanadskom parlamentu je održano glasanje o nepovjerenju vladi koju predvodi Justin Trudeau, a opozicija nije uspjela skupiti dovoljno glasova da se krene u formiranje nove vlasti.

Od 338 zastupnika, njih 211 glasalo je protiv ove inicijative koju je pokrenuo Pierre Poilievre, lider Konzervativne stranke.

Iako je Trudeau, koji je na vlasti u Kanadi od 2015. godine, uspio "preživjeti" ovo glasanje, sve je veći pritisak opozicije, ali i javnosti, da se prije kraja 2024. godine sazovu parlamentarni izbori.

Inače, vrijedi reći da je Trudeau kroz veliki dio svoje vladavine bio relativno popularan, što dokazuje i činjenica da je svake izbore od 2015. godine njegova Liberalna stranka pobjeđivala bez problema.

Ipak, u posljednje vrijeme, a posebno od dolaska Poilievrea na lidersko mjesto među konzervativcima, sve je veći pritisak na Trudeaua da napusti mjesto premijera.

Trenutno ga spašava saradnja s NDP-om, strankom koju predvodi Jagmeet Singh, koji je već rekao da će teško nastaviti s partnerstvom nakon izbora, koji su zasad zakazani za 2025. godinu.

Trudeau je također uspio dobiti podršku i stranke Bloc Québécois, koja predstavlja građane provincije Quebec. Oni su svoju podršku uvjetovali većom autonomijom za ovu provinciju, koja se inače smatra dosta različitijom od ostatka Kanade, primarno po tome što većina građana primarno govori francuski, a ne engleski jezik.

Iako je pozitivno za Trudeaua da je uspio "preživjeti" ovo glasanje u parlamentu, kanadski premijer vjerovatno broji dane do kraja svog dugogodišnjeg mandata na mjestu lidera Kanade.