Premijer Kanade
0

Justin Trudeau pod pritiskom da podnese ostavku, protiv njega se okrenule i stranačke kolege

N. Ž.
Premijer Kanade Justin Trudeau (Foto: Reuters)
Premijer Kanade Justin Trudeau (Foto: Reuters)
Premijer Kanade Justin Trudeau je dobio pismo kojeg je potpisalo 20 članova parlamenta iz njegove Liberalne stranke, u kojem se traži njegovo jasno očitovanje o tome da li će partiju voditi i u narednom periodu.

Zastupnici Liberala u parlamentu Kanade, njih 20 tačnije, potpisalo je pismo gdje se od Trudeaua traži da do 28. oktobra kaže želi li biti lider stranke na narednim izborima.

Ipak, vrijedi istaći da Liberali imaju čak 153 zastupnika u parlamentu, pa se teško može pričati o nekoj većini.

Trudeau je na vlast u Kanadi došao u novembru 2015. godine i većinom je imao stabilnu vladavinu. Ipak, u posljednjem periodu je pod sve većim pritiskom da napusti poziciju.

Pokušaj inače vode Konzervativci, odnosno njihov lider Pierre Poilievre, ali sada je sličan zahtjev stigao iz Trudeauove stranke.

Naime, iza zatvorenih vrata je održan sastanak između članova parlamenta koji pripadaju Liberalima, gdje se trebalo govoriti o liderstvu Trudeaua. Ipak, na njemu nije došlo do rješenja za situaciju u kojoj se stranka nalazi.

Konzervativci, prema posljednjim anketama, imaju čak 20 posto više podrške od Liberala, te bi na izborima 2025. godine trebali doći do pobjede.

Liberali, s druge strane, žele što prije vidjeti da li Trudeau planira napustiti funkciju, kako bi se na vrijeme mogli organizovati pred izbore naredne godine, odnosno izabrati novog lidera koji bi barem mogao amortizovati očekivani poraz.