Samo jedan mandat
22

Južna Koreja danas bira novog predsjednika

R. D.
Lee Jae-myung (Foto: EPA-EFE)
Lee Jae-myung (Foto: EPA-EFE)
Oko 44 miliona Južnokorejaca izašlo je danas na birališta kako bi izabrali sljedećeg predsjednika države, okončavši izbornu trku koja je bila obilježena nizom iznenađenja, skandala i prljavih kampanja.

U početku se prijavilo ukupno 14 kandidata, ali izbori su se pretvorili u tijesnu trku između Lee Jae-myunga, kandidata vladajuće Demokratske stranke, i Yoon Suk-yeola iz konzervativne glavne opozicione Stranke moći naroda.

Oni se takmiče kako bi naslijedili sadašnjeg predsjednika Moon Jae-ina, kojemu je ustavom zabranjeno tražiti reizbor. Pobjednički i jedini petogodišnji mandat počinje 10. maja, piše Reuters.

Ankete su prošle sedmice pokazale blagu prednost za Yoona koji je osigurao iznenađujuće pojačanje u posljednjem trenutku kada je kolega konzervativac na dalekom trećem mjestu odustao i dao mu svoju podršku.

Pobjednik izbora suočit će se sa sve većim izazovima, uključujući suočavanje s posljedicama najgoreg vala pandemije, produbljivanjem nejednakosti i porastom cijena stanova koji su opteretili četvrtu po veličini azijsku ekonomiju.

Glasači također traže vođu koji može iskorijeniti korupciju, izliječiti podijeljenu naciju i polariziranu politiku te pokrenuti pregovore za obuzdavanje rastuće nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje.