Dugogodišnji problem
39

Južno kinesko more: Sudarili se kineski i filipinski brod, pozadina priče može izazvati novi regionalni sukob

A. L.
Kina i Filipini optužuju jedni druge nakon što su se sudarili njihovi brodovi obalske straže u spornom području Južnog kineskog mora.

Filipinci tvrde da se kineski brod "direktno i namjerno zabio" u njegov brod, dok je Peking optužio Filipine da su se "namjerno" zabili u kineski brod.

Subotnji sudar u blizini plićaka Sabina posljednji je u dugotrajnom i eskalirajućem sukobu između dvije zemlje oko različitih ostrva i zona u Južnom kineskom moru.

U protekle dvije sedmice dogodila su se još najmanje tri incidenta u istom području u koje su umiješani brodovi koji pripadaju ovim zemljama.

Plićak Sabina nalazi se oko 139 kilometara od zapadne obale Filipina i 1.166 kilometara od Kine.

Južno kinesko more je glavni brodski put kroz koji godišnje prolazi trgovina vrijedna 3 biliona dolara. Peking tvrdi da polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, dok istovremeno teritorijalna prava na vode Južnog kineskog mora polažu i njeni susjedi u Jugoistočnoj Aziji Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

Nakon posljednjeg sukoba, kineska obalska straža pozvala je Filipine da se povuku iz plićaka Sabina, obećavajući da će "odlučno spriječiti sve akte provokacije, smetnji i kršenja prava".

Filipinska obalska straža rekla je da neće pomjeriti svoj brod Teresa Magbanua "uprkos uznemiravanju, maltretiranju i eskalacijskim akcijama kineske obalne straže".

Nije bilo žrtava nakon sudara, ali komodor obalske straže Filipina Jay Tarriela rekao je da je Teresa Magbanua visoka 97 metara pretrpjela određenu štetu nakon što je "nekoliko puta" udarila kineski brod.

Američka ambasadorica na Filipinima MaryKay L Carlson kritikovala je ono što je nazvala opasnim akcijama Kine u regionu.

"SAD osuđuju višestruka opasna kršenja međunarodnog prava od strane Narodne Republike Kine, uključujući današnje namjerno nabijanje na BRP Teresa Magbanua dok je obavljala zakonite operacije unutar Filipina" napisala je u postu na mreži X.

"Mi smo uz Filipine u poštivanju međunarodnog prava", dodala je.

Kina je više puta krivila Filipine i svog saveznika SAD za eskalaciju tenzija. Prošle sedmice, glasnogovornik ministarstva odbrane rekao je da Washington "ohrabruje" Manilu da napravi "nepromišljene provokacije".

Posmatrači se brinu da bi spor na kraju mogao izazvati veću konfrontaciju u Južnom kineskom moru.

Prethodni pokušaj Filipina da natjeraju Ujedinjene nacije na arbitražu završio se odlukom da Kina nema zakonska potraživanja unutar svoje takozvane devetocrtne linije, granice koju koristi da bi polagala prava na veliki dio Južnog kineskog mora. Peking je odbio da prizna presudu.

Analitičari kažu da je sporna teritorija, koja obuhvata tri miliona kvadratnih kilometara vodene površine, potencijalno žarište novog regionalnog sukoba.