Štitili opozicionare
3

Južnoamerička telenovela: Venecuela zabranila Brazilu da diplomatski predstavlja Argentinu

N. Ž.
Ambasada Argentine u Venecueli (Foto: EPA-EFE)
Ambasada Argentine u Venecueli (Foto: EPA-EFE)
Vlada u Venecueli je poslala poruku predstavnicima Brazila u ovoj zemlji da više neće moći diplomatski predstavljati Argentinu, što je nova "epizoda" u južnoameričkim političkim "telenovelama" koje se vode već više od mjesec dana.

Naime, nakon što je Venecuela održala predsjedničke izbore 28. jula ove godine, gdje je uz dosta kontroverzi pobjedu odnio Nicolas Maduro, prve kritike stigle su iz Argentine, koju vodi ekscentrični Javier Milei.

On je odnio pobjedu na argentinskim izborima krajem prethodne godine i okrenuo vanjsku politiku Argentine u potpunosti, a jedna od mjera bila je i značajno smanjenje obima diplomatskih odnosa sa socijalističkim i komunističkim zemljama - među kojima je i Venecuela.

Sukob između Venecuele i Argentine, koji se može okarakterisati i kao sukob između Mileija i Madura, eskalirao je u martu, kada je šest opozicionara pobjeglo u argentinsku ambasadu, gdje se krilo od Madurovih snaga.

Kada je Milei podržao svoj tim diplomata i rekao da neće izručivati opoziconare, Maduro je prekinuo sve odnose s vladom Argentine, a vlasti u Buenos Airesu su naložile Brazilu da preuzmu zaštitu diplomatskih i drugih interesa ove zemlje u Venecueli.

Ipak, sada su vlasti u Karakasu odlučile narediti brazilskoj ambasadi da prestane s aktivnostima koje štite argentinsku ambasadu, uključujući i opoziconare koji se tu nalaze.

Iz Brazila i Argentine stigle su poruke podrške za opozicionare, a Madura i njegovu vladu su pozvali na poštivanje Bečke konvencije o diplomatiji. Iz brazilske vlade su čak naveli da neće odustati od predstavljanja argentinskih interesa u Venecueli dok ova zemlja ne odluči da je neko drugi predstavlja.