Ne daju državu
75

Kadirov zaprijetio da će u rat poslati islamske teologe, odgovorili mu ukrajinski muslimani

F. H.
Foto: Facebook/ Said Ismahilov
Foto: Facebook/ Said Ismahilov
Said Ismahilov, bivši muftija Religijdske administracije ukrajinskih muslimana, koji je napustio funkciju kako bi se pridružio vojsci Ukrajine, poslao je odgovor na nove prijetnje koje je uputio čečenski lider Ramzan Kadirov.

Reakcija je došla nakon što je Kadirov poručio da priprema islamske klerike iz Čečenije za učešće u ratu u Ukrajini i da je prva grupa teologa prošla obuku na Univerzitetu Ruskih specijalnih snaga u Čečeniji.

"Naši najbolji instruktori učili su ih sigurnom rukovanju oružjem, osnovnim vještinama taktičke vatrene obuke i pružanju prve pomoći. Nastava je trajala 7 dana", poručio je Kadirov.

Kadirov je također poručio da je muftija Čečenije Salah-Haji Mezhiev, koji je prošao obuku, uvjeravao ga da su klerici spremni ići u rat u Ukrajini ako bude potrebno, "da daju značajan doprinos pobjedi naše države nad slugama Sotone".

"Neka se približe, mi muslimani Ukrajine spremni čekamo na njih", poručio je Ismahilov uz fotografiju jedinice sastavljene od ukrajinskih muslimana ispred džamije u Bakhmutu.

Said Ismahilov je 13 godina bio muftija Ummetske vjerske uprave muslimana Ukrajine, duhovni i teološki vođa. Nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, dao je ostavku i otišao prvo u teritorijalnu obranu, a zatim na front. Said Ismahilov trenutno služi u Oružanim snagama kao vozač-nišandžija i bolničar.