Šahovski potezi
11

Kakav je to potez danas povukao Macron: Bijes koji je svakako kuljao sada će biti još veći

V. K.
Michel Barnier (Foto: EPA-EFE)
Michel Barnier (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Emmanuel Macron prekinuo višesedmični status quo te imenovao Michela Barniera za novog premijera Francuske, uslijedio je niz reakcija koje već sada ukazuju na to kako će Barnier imati izuzetno težak zadatak pred sobom.

Tokom primopredaje dužnosti, Barnier je održao i govor te je u obraćanju Francuzima rekao kako će reći istinu i finansijskom dugu države.

"Šta se može očekivati od premijera? Neka govori istinu, o dugu, ekologiji, biznisu, poljoprivredi, ribolovu. Morat ćemo reći istinu i ja ću reći istinu. Bit će potrebna upornost da se nastave određene aktivnosti i odbrana naših interesa u Evropi. Ipak, treba reći, bit će promjena i lomova. Bit će potrebno mnogo slušanja i poštovanja. Naučio sam da dobre ideje mogu doći iz svakog političkog spektra", rekao je Barnier.

Svečan dan za Barniera - možda jedan od rijetkih (Foto: EPA-EFE)
Svečan dan za Barniera - možda jedan od rijetkih (Foto: EPA-EFE)

Govorio je i o ozbiljnosti trenutka u kojem se nalazi Francuska.

"Ovom periodu, ovoj novoj stranici koja se otvara, pristupam s velikom poniznošću i odlučnošću. Šta je potrebno da bi ovaj period bio koristan za Francuze? Za nekoliko dana imat ću priliku da razgovaram o glavnim zakonodavnim prioritetima. Razmišljam i o kontroli imigracije", poručio je.

Međutim, iako je Barnier održao politički lijep govor, realnost je za novog premijera znatno drugačija i tu će se već na početku susresti s brojnim problemima, naročito s neposluhom drugih stranaka.

Attal dužnost premijera predao Barnieru (Foto: EPA-EFE)
Attal dužnost premijera predao Barnieru (Foto: EPA-EFE)

Ukoliko se posmatraju reakcije, čini se kako ne postoji partija za koju bi se moglo reći kako je izrazila zadovoljstvo ovakvim potezom predsjednika Francuske. Osim stranaka, nezadovoljna su brojna udruženja, a prvi koji su reagovali bili su predstavnici studentskog sindikata.

"Ovo je posljednja kap koja je prelila čašu za Studentsku uniju. Pozivamo na mobilizaciju svim sredstvima i masovne demonstracije u subotu", naveli su.

Socijalistička partija također se obratila javnosti te su poručili kako će socijalisti cenzurisati Barniera.

"On za nas nema politički ni republički legitimitet. Nametanjem na čelo vlade čovjeka koji je sa svojom strankom odbio Republikanski front (skup ljevičarskih stranaka) u borbi protiv desnice, pokazuje prezir koji Emmanuel Macron gaji prema republikanskom sistemu glasanja kojem i duguje svoje mandate", poručili su.

Ogorčenje ovim potezom nisu krili ni u ljevičarskom Novom popularnom frontu, a na imenovanje Barniera reagovala je Lucie Castets, nesuđena premijerka ove zemlje.

"Ovo je nastavak Macronove politike ili čak još gore od toga. Izbor šefa države je protiv logike naših institucija. Veoma sam zabrinuta kako zbog same forme tako i zbog suštine. Poruka koja je poslata ovim potezom je jako, jako loša", navela je Castets.

Osim Castets, bijes zbog odluke iskazao je i Jean-Luc Melenchon koji je rekao kako je ovim činom Macron pokrao izbore.

Macron bi mogao upasti u nove probleme (Foto: EPA-EFE)
Macron bi mogao upasti u nove probleme (Foto: EPA-EFE)

Ono što je u cijeloj priči interesantno jeste reakcija Nacionalnog skupa, stranke krajnje desnice koja je također, bar jedan dio izbornog procesa, bila u igri da preuzme upravljanje Francuskom.

Iako su se očekivale nešto drugačije reakcije, Jordan Bardella i Marine Le Pen, udarne igle desničara, izjavili su kako će se o radu Barniera izjasniti tek kada on krene povlačiti određene poteze.

"Zalagat ćemo se da se konačno riješe veliki hitni slučajevi u državi. Kupovna moć, migracija, sigurnost i zadržat ćemo sva politička sredstva djelovanja ako to ne bude slučaj u narednim sedmicama", naglasili su.

Uzevši u obzir sve reakcije, čini se kako će kohabitacija, koja je postala sinonim za Francusku, u ovom slučaju biti znatno teža.

U prethodnim kohabitacijama, premijer je imao komotnu poziciju u parlamentu te je uvijek iza sebe imao apsolutnu većinu koja je podržavala njegov rad.

Ovaj put, Barnier je daleko od idealne situacije, a Macronova stranaka uz Republikance nema većinu kakva bi im trebala za komotnu vladavinu. Iako za sada postoji prešutna podrška desničara, i pticama na grani je jasno kako se na francuskoj sceni to može promijeniti već u jednom danu.

Iako su, zbog njegove prošlosti i rada u Evropskoj uniji, zvaničnici širom kontinenta pozdravili imenovanje Barniera, francuska realnost je mnogo drugačija. Opterećena problemima, unutrašnjim nemirima i bijesom koji kulja na svakom koraku, Francuska je daleko od onoga što bi Barnier volio da bude. I još dalje mogućeg pomirenja političkih snaga unutar zemlje.