Kontroverzni projekat
12

Kako izgledaju migrantski kampovi koji su otvoreni u Albaniji i zbog čega ih nazivaju "italijanski Guantanamo"

V. K.
Foto: Reuters
Migrantski kamp u Albaniji pod direktnom ingerencijom Italije otvoren je prije nekoliko dana, a prve grupe migranata već su stigle u kamp koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Albanije, tačnije gradu Shengjinu.

Plan otvaranja kampa pratile su brojne kontroverze, ali uprkos kritikama albanski i italijanski zvaničnici potpisali su sporazum te je kamp postao operativan za korištenje.

Novinari iz Italije i drugih zemalja imali su priliku vidjeti unutrašnjost kampa u Shengjinu kao i obližnjem Gjaderu te su govorili sadržaju koji ovi kampovi imaju.

"Prvi kamp u luci Shengjin sadrži četiri velike dvospratne zgrade koje pokrivaju površinu od 6.000 kvadratnih metara. Kontrolna soba ima uvid u 40 CCTV kamera koje se nalaze na metalnoj ogradi visokoj pet metara", piše Sky News.

Kao što je ranije i navedeno, u ovim kampovima, na albanskoj teritoriji, radit će pripadnici italijanskih policijskih i drugih službi.

"Izgradnja i upravljanje ovim centrima nemaju apsolutno nikakve veze s albanskom vladom. To nije naša odgovornost", rekao je premijer Albanije Edi Rama.

Italijanska vlada ranije je saopćila kako se žene i djeca neće slati u ovaj migrantski kamp, a opozicija u Tirani cijeli projekat ismijala je kao "albanski Guantanamo".

Uprkos brojnim kritikama, italijanska premijerka Giorgia Meloni saopćila je kako "albansko-italijanski sistem" može poslužiti kao primjer i za druge dijelove svijeta.

"Do danas zapravo nije moguće prebaciti 'neregularnog' migranta u drugu zemlju osim u zemlju porijekla. Albanski model je, međutim, moguć jer koristi svojevrsnu pravnu rupu. Migranti spašeni u moru i prebačeni u ove centre zapravo nikada ne ulaze u italijanske teritorijalne vode i to je dovoljno da Evropska komisija smatra da sistem nije u sukobu s pravilima Evropske unije", pišu italijanski mediji.