Rezultat sporazuma
132

Kako je došlo do toga da će vojnici Sjeverne Koreje ginuti za Putina

D. Dž.
Kim Jong Un i Vladimir Putin u vožnji automobilom tokom Putinove posjete Sjevernoj Koreji (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong Un i Vladimir Putin u vožnji automobilom tokom Putinove posjete Sjevernoj Koreji (Foto: EPA-EFE)
Tenzije na Korejskom poluotoku i prijetnje otvorenim ratom Pjongjanga i Seula dolaze u trenutku kada sjevernokorejski vojnici odlaze u Ukrajinu da se bore na ruskoj strani.

U dalekoistočnoj problematici regionalnih odnosa, uloga Ruske Federacije je po mnogim segmentima ključna. U ovom trenutku nema veće i snažnije osovine od one između Moskve i Pjongjanga, u kojoj Pjongjang nema rezervne opcije, ali zato ima velike rezerve nafte i plina.

S druge strane Rusija ima mnogo rezervnih opcija, ali i još više volje da naoruža Pjongjang takvom tehnologijom da trajno bude prst u oku Sjedinjenim Američkim Državama i njenim saveznicima na Pacifiku.

Platforma X / Cjelokupni raketni program Sjeverne Koreje razvijan je uz pomoć ruskih naučnika
Platforma X / Cjelokupni raketni program Sjeverne Koreje razvijan je uz pomoć ruskih naučnika

Prema podacima ruskih medija Rusija je do aprila ove godine izvezla 67.300 barela rafinirane nafte Sjevernoj Koreji. To su prve pošiljke otkako je Moskva objavila da je prodala 255 barela rafinirane nafte Sjevernoj Koreji još u augustu 2020. godine.

Sjeverna Koreja kao država živi i opstaje 70 godina pod najstrožim režimom sankcija ikada postavljenim nekoj državi. U tom opstanku pomoć pruža Kina, ali primarno Rusija koja žitaricama otkupljuje sjevernokorejska nalazišta nafte i plina koje Sjevernokorejci ne mogu sami svojom tehnologijom istraživati.

Kao kompenzacija sjevernokorejskih usluga, Rusija šalje Sjevernoj Koreji tehnologiju za razvoj balističkih raketa kao i elemente proizvodnih pogona raketnih goriva i eksploziva.

Platforma X
Platforma X

Konačno, potpisani sporazum iz januara ove godine kao uzajamni pakt o nenapadanju koji se nimalo nije dopao Kini koja je tradicionalno imala veći utjecaj na Korejskom poluotoku, gdje aktivno trguje s Južnom Korejom, dok sa Sjevernom Korejom održava bliske odnose.

Uslijed manjka artiljerijskih granata zbog prevelike potrošnje tokom operacija u Donbasu i Lugansku, među prvima koji su se ponudili poslati pomoć bila je Sjeverna Koreja. Nije poznata tačna brojka o količini granata koje je Pjongjang poslao kao vojnu pomoć, ali prema pisanjima lista Foreign policy procijenjuje se između 1,5 do 6 miliona granata.

S druge strane ruske snage su imale brojne probleme sa ovom artiljerijskom municijom koja nije odgovarala te je često dolazilo do eksplozija sa smrtnim ishodima. Prema napisima ruskih vojnih blogera zabranjena je dalja upotreba ovih granata u ruskim jedinicama.

Ali ukoliko je upotreba sjevernokorejskih granata bila nezadovoljavajuća, dolazak 10.000 dobrovoljaca iz Sjeverne Koreje bi mogla promijeniti stanje na terenu. Prema ukrajinskim izvorima, ovi dobrovoljci će proći osnovnu pješadijsku obuku i kao pješadinci će biti poslani u jedinice ruske vojske.