Dejtonska ili moderna BiH
233

Kako je Stojanoviću "prekipjelo": Neočekivano otvorena kritika politike međunarodne zajednice

S. M.
Igor Stojanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Igor Stojanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Današnji sastanak potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića i predstavnika njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina prvi put je izazvao direktnu kritiku predstavnika stranaka Trojke upućenu međunarodnoj zajednici, a ne samo Christianu Schmidtu.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima rješenja trenutne političke krize u Federaciji BiH, odnosno formiranju nove Vlade Federacije BiH

Stojanović je odmah po završetku sastanka, na kojem je sudjelovao i potpredsjednik FBiH iz reda Bošnjaka Refik Lendo, vjerovatno razočaran porukama Sarrazina, kazao da međunarodna zajednica od Bosne i Hercegovine nema namjeru napraviti modernu državu.

"Prijedlog mog rješenja je da se poštuje građanska većina. Nakon Schmidtovih izmjena SDA je uspjela da ima taj ključ zbog kojeg se ne može formirati vlast. Nisam stekao utisak da će bilo ko reagovati jer međunarodna zajednica nema namjeru da od nas napravi modernu državu. To je pitanje o kojem će se odlučivati u narednih tridesetak dana", kazao je Stojanović.

Iako su i ranije predstavnici Trojke javno govorili da je visoki predstavnik svojom odlukom u izbornoj noći ojačao poziciju nacionalnih stranaka te da nije odblokirao procese, do istupa Stojanovića uglavnom se govorilo da to nije bila namjera Christiana Schmidta, već nenamjerni propust.

"Ova odluka je u nepovoljnu poziciju dovela multietničke stranke, naročito SDP kao najpluralniju stranku u državi. Ako SDA i DF krenu sa urušavanjem temeljnog demokratskog postulata da parlamentarna većina ima pravo da uspostavi vlast, onda onaj ko je omogućio takvo postupanje, makar i nenamjerno, mora riješiti problem, a to je visoki predstavnik", rekao je Nikšić u januaru ove godine.

Također do sada je kritika bila upućivana samo Schmidtu, ali nikada međunarodnoj zajednici u cjelini, pa je tako i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozivao Schmidta da "otkuha" ono što je "zakuh'o".

S tim u vezi predstavnici Trojke do sada su birali riječi kada su kritikovali odluku Schmidta, fakturišući njen sadržaj samo njemu lično, kako pozitivne tako i negativne strane, ali danas je Stojanoviću "prekipjelo", iznoseći ozbiljnu optužbu da međunarodna zajednica ne želi od BiH napraviti modernu državu.

Izjavu potpredsjednika FBiH možemo shvatiti na više načina. Kao rezigniranost politikom stranaca svjestan težine i dalekosežnih posljedica Schmidtove odluke, vid dodatnog pritiska na strance da u narednim sedmicama donesu odluku da zaobiđu Lendu u procesu imenovanja vlade, ili možda instiktivnu reakciju izazvanu licemjernošću predstavnika međunarodne zajednice.

Za kritiku predstavnika međunarodne zajednice do sada su uglavnom bili zaduženi SDA i DF, ali im se danas na neki način pridružio i Stojanović. A shodno dosadašnjim tumačenjima kritike stranaca možda u narednim danima možemo očekivati i da neko potpredsjedniku FBiH prilijepi etiketu ruskog igrača.