Platila ju je 4 dolara
42

Kako je vaza drevnih Maja stara blizu dvije hiljade godina završila kod jedne Amerikanke

S. Š.
Izvor: X
Izvor: X
Meksiko je uspio vratiti vazu drevnih Maja, koju je jedna Amerikanka kupila za svega četiri dolara u jadnoj lokalnoj prodavnici.

Riječ je o artefaktu koji je star između 1.200 do 1.800 godina, a vazu je Meksiku vratila upravo žena, koja je ovu vazu i kupila za mizernu cijenu. Zbog toga je dobila posebnu zahvalnicu od meksičkog ambasadora u SAD-u.

"Vrijedan svjedok naše historije Maja vraća se kući zahvaljujući velikodušnosti Anne Lee Dozier. Ovaj povijesni dragulj će biti reintegriran u zbirku Meksičkog nacionalnog muzeja antropologije i historije za očuvanje naše bogate kulturne baštine", napisao je ambasador Meksika u SAD-u Esteban Moctezuma Barragán na mreži X.

Kako je ispričala za Nacionalni javni radio u članku objavljenom u petak koji se pozabavio ovom neobičnom pričom, Dozier je dotičnu vazu kupila otprilike 2019. godine u 2A Thrift Storeu u Clintonu, Maryland, gdje se nalazila na polici kod blagajne.

Dozier je smatrala da je vaza stara - ali ne više od tri decenije, kako je rekla za NPR. Ona, inače zagovornica ljudskih prava u Christian Solidarity Worldwide, zainteresovala se za grnčariju jer je radila sa domorodačkim zajednicama u Meksiku, a i činilo joj se da komad imao neku vezu sa zemljom.

"Mislila sam da bi to bila samo lijepa stvar koju bih odnijela kući i stavila na policu podsjećajući me na Meksiko", kaže ona dodajući da je vazu platila četiri dolara.

Dozier je potom u januaru otputovala u Mexico City na radni put, posjetila nacionalni antropološki muzej i vidjela tamo izložene druge vaze Maja koje su zapanjujuće ličile na onu koju je imala kod kuće, navodi NPR. Nije bila u potpunosti uvjerena da kod kuće ima autentičnu vazu Maja, ali je službeniku muzeja ispričala kako kod kuće ima vazu koja podsjeća na ove koje su izložene, koji joj je zauzvrat preporučio da pozove meksičku ambasadu.

Dozier je poslala slike vaze zajedno s opisom njenih dimenzija. Nacionalni antropološki muzej je odgovorio da ona zaista ima autentičnu relikviju - onu koju je Meksiko želio nazad. Bez razmišljanja je odlučila da će vazu vratiti, a jučer je održana i svečanost povodom primopredaje predmeta, prenosi Guardian.