Analiza Guardiana
8

Kako su desničarski mediji vidjeli Demokratsku nacionalnu konvenciju: Laži i teorije zavjera

N. Ž.
Demokratska nacionalna konvencija (Foto: EPA-EFE)
Demokratska nacionalna konvencija (Foto: EPA-EFE)
U Chicagu je od 19. do 22. augusta održana Demokratska nacionalna konvencija (DNC), a britanski list Guardian uradio je analizu medijskog praćenja ovog događaja među medijima koji podržavaju Republikansku stranku u SAD-u.

U analizi stoji kako mediji poput Fox Newsa i One America News Network (OANN) nisu imali koherentnu poruku o dešavanjima tokom DNC-a.

Tako su voditelji Fox Newsa u isto vrijeme napadali poruku "radosti", govoreći kako je kandidatkinja demokrata Kamala Harris "previše sretna" pred svoj govor, te kritikovali Hillary Clinton kao "osobu koja je u potpunosti bez radosti."

Također, kako piše u analizi Guardiana, pokušali su napraviti kontrast između Republikanske nacionalne konvencije (RNC), održane nekih mjesec dana ranije, i DNC-a, navodeći da je "više radosti" pokazano u govorima republikanaca. To je, prema ovoj analizi, teško dokaziva tvrdnja, imajući u vidu da je centralna tema RNC-a bila "propast SAD-a ako Harris bude pobjednica."

Međutim, desničarski mediji su tokom svojih prijenosa događaja iz Chicaga iznosili i brojne teorije zavjere. Tako je jedan voditelj Fox Newsa uživo u programu u pitanje doveo činjenicu da je Barack Obama rođen u SAD-u, iako je ova teorija zavjere više puta opovrgnuta.

Pored toga, puno fokusa je bilo na propalestinskim protestima koji su se dešavali u isto vrijeme. Desničarske mreže su govorile o "haosu" ispred DNC-a, ali je to daleko od istine. Protesti su bili velikom većinom mirni i bez incidenata.

Guardian dalje piše kako su TV stanice povezane s republikancima često prijenos uživo napuštale kada se govorilo o temama poput iskustava žena s abortusima, te kritikama za Donalda Trumpa. Tada se prijenos prebacivao u studio gdje su voditelji i analitičari kritikovali demokrate po raznim temama.

U analizi ovog britanskog lista je izdvojen i odnos ovih medija prema aktuelnom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu. On je već godinama meta republikanaca i medija bliskih ovoj stranci, a često je nazivan kriminalcem.

Ipak, kako je Biden napustio utrku, desničarski mediji su govorili kako je on trebao biti kandidat i kako ga je "elita demokrata odbacila i zabila mu nož u leđa", gdje je posebno izdvojen Obama kao krivac za to.

Spomenute su i druge optužbe na račun demokrata za koje nisu iznošeni dokazi, te razni napadi na karakter političara iz ove stranke. Tako je voditeljica Fox Newsa za Harris rekla da se "smije kao da je 'zavirila' u bocu prije govora", da bi samo nekoliko trenutaka kasnije politiku demokrata nazvala "socijalizam s osmjehom", te da je sva "radost" ustvari samo "mržnja i revanšizam."