Odnos snaga
594

Kako talibani postepeno preuzimaju kontrolu nad područjem Afganistana

V. K.
Trenutni odnos snaga u Afganistanu (Foto:BBC)
Trenutni odnos snaga u Afganistanu (Foto:BBC)
Povlačenje američkih trupa iz Afganistana uveliko traje, a paralelno s ovim procesom traju i vojne ofanzive talibanskih skupina koje ponovo preuzimaju kontrolu nad brojnim dijelovima države.

U posljednjih 20 godina, odnosno od početka američke vojne misije u Afganistanu, karta ove države konstantno se mijenja ovisno o tome ko kontrolira područja oko regionalnih centara i glavnog grada azijske države s burnom prošlošću.

Novinari britanskog BBC-ja u Afganistanu saopćili su kako su u posljednjih nekoliko sedmica talibani, ohrabreni američkim odlaskom, preuzeli veliki broj okruga i regionalnih centara unutar Afganistana. Pod talibansku kontrolu "pali" su sjeverni, sjeveroistočni i centralni dijelovi zemlje, a militanti se približavaju i velikim gradovima kao što su Kunduz, Kandahar i Lashkar Gah.

Kako bi jasno objasnili trenutnu situaciju u Afganistanu, novinari BBC-ja smješteni u ovoj državi napravili su nekoliko grafičkih prikaza trenutnog odnosa snaga u ovoj državi, iz čega se jasno vidi da talibanski borci u ovom trenutku drže pod kontrolom neke od ključnih i strateški veoma bitnih dijelova države.

Trenutni odnos snaga u Afganistanu (Foto:BBC)
Trenutni odnos snaga u Afganistanu (Foto:BBC)

Pod kontrolom u ovom smislu riječi, novinari su analizirali dijelove teritorija u kojima su smješteni administrativni centri, sjedišta policije i druge regionalne institucije koje kontrolišu talibani.

Ono što se može primijetiti jeste da talibani u ovom trenutku drže prije svega brojna pogranična područja na zapadu zemlje, gdje se nalaze i neka od najvažnijih trgovinskih čvorišta Afganistana. Dijelovi granice uz Tadžikistan također se nalaze pod kontrolom talibanskih vojnih formacija.

Novinari BBC-ja uporedili su trenutnu situaciju u Afganistanu s područjima koja su talibani kontrolirali tokom 2017. godine, perioda kada je američka vojska i dalje bila prisutna i djelovala u ovoj azijskoj državi.

Područja pod kontrolom Afganistana 2017. godine (Foto:BBC)
Područja pod kontrolom Afganistana 2017. godine (Foto:BBC)

"Talibani su 2017. godine u potpunosti kontrolirali niz okruga. Istraživanje je također pokazalo da su bili aktivni u mnogim drugim dijelovima zemlje te su vršili jake napade na sedmičnom i mjesečnom nivou", navodi BBC.

Ipak, iako sada talibani kontroliraju znatno više teritorija nego što je to bio slučaj od ranije, ono što treba uzeti u obzir jeste i podatak da je vojska Afganistana u ovom trenutku sigurno mnogo bolje organizovana nego što je to bio slučaj prije pet ili 10 godina.

"Tamo gdje je vlada uspjela reorganizirati svoje snage i okupiti lokalnu vojsku, tu je i vratila područja koja su prvobitno pala pod talibansku vlast. Iako je većina američkih trupa otišla u junu, nekolicina vojnika i dalje ostaje u Kabulu, a američko ratno zrakoplovstvo proteklih dana vršilo je zračne napade na talibanske položaje", navodi se.

Preuzimanje kontrole nad regijama u državi (Foto:BBC)
Preuzimanje kontrole nad regijama u državi (Foto:BBC)

U analizi novinara navodi se kako zvanična afganistanska vojska u ovom trenutku uglavnom ima kontrolu u regionalnim centrima koji se nalaze u ravnicama i dolinama rijeka. Područja koja kontroliraju talibani rijetko su naseljena, a u mnogim područjima ima manje od 50 ljudi po kvadratnom kilometru.

Ipak, ono što ne ide u prilog afganistanskoj vladi jeste podatak da u ovom trenutku talibani kontroliraju niz ključnih graničnih prijelaza, uključujući Spin Boldak, koji predstavlja glavni ulaz u Pakistan. Na zapadu zemlje talibani kontroliraju prijelaze Islam Qala te Sheikh Abu Nasr Farahi, koji su smješteni na granici s Iranom.

Ko kontroliše granične prijelaze u Afganistanu? (Foto:BBC)
Ko kontroliše granične prijelaze u Afganistanu? (Foto:BBC)

Upravo je prijelaz Islam Qala na granici s Iranom jedan od najvažnijih za ekonomiju Afganistana s obzirom na to da generira više od 20 miliona dolara prihoda na mjesečnom nivou, koji predstavljaju značajnu finansijsku injekciju za centralnu vlast.

Povlačenje američke vojske iz Afganistana i dalje je u toku i trebalo bi biti okončano do 11. septembra. Međutim, u ovom trenutku od odlaska američke vojske znatno više zabrinjava eskalacija sukoba između zvanične vojske Afganistana i talibana, koji su svjesni da vjerovatno ne postoji bolji trenutak za preuzimanje kontrole nad većinskim dijelom države. Kao rezultat sukoba, u prvoj polovini ove godine ubijen je rekordan broj civila.

Prema podacima UN-a, više od 1.600 civila poginulo je tokom borbi između dvije strane, više od 300.000 građana je raseljeno iz svojih domova, a zvaničnici UN-a i drugih organizacija strahuju kako bi ovaj broj mogao u narednom periodu biti i veći s obzirom na to da se ratnim dejstvima u ovoj azijskoj državi očigledno ne nazire kraj.