Ruski plaćenici
41

Kako Wagner preko društvenih mreža širom svijeta vrši regrutaciju

B. R.
Wagnerov vojnik tokom jučerašnje okupacije Rostova (Foto: EPA-EFE)
Wagnerov vojnik tokom jučerašnje okupacije Rostova (Foto: EPA-EFE)
Kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji Logically je istražila kako ruska privatna vojna kompanija Wagner širom svijeta vrši regrutaciju koristeći društvene mreže.

Utvrđeno je da koristi 16 jezika na Twitteru, Facebooku i drugim društvenim mrežama. Jedan od korisnika Twittera je na ovoj društvenoj mreži objavio da Wagnerovi borci mogu mjesečno zaraditi 240.000 rublji (više od 5.000 KM). Ovakva objava se smatra uobičajenom propagandom u svrhu regrutacije.

"To je iznos bez bonusa koji se može zaraditi za naknadne uspjehe", istaknuto je u spomenutoj Twitter objavi.

Wagneru nisu potrebni samo borci, već IT i medicinski stručnjaci. U još jednoj Twitter objavi, na španskom jeziku, garantira se životno osiguranje i promovira "tim posvećen efikasnosti i pobjedi". Slične objave su dostupne i na francuskom, vijetnamskom i indonežanskom jeziku.

Prema navedenom istraživanju, ove objave na Twitteru i Facebooku su u posljednjih nekoliko mjeseci imale skoro 120.000 pregleda. Kako je zapazio Kyle Walter koji je vodio istraživanje, postoje i drugi zapanjujući elementi regrutacije preko društvenih mreža.

"Mnoge od objava su na jezicima koje ne biste očekivali, poput vijetnamskog, čak i poljskog. Reakcije na objave su uglavnom bile pozitivne. Mnogi su pitali kako se mogu pridružiti Wagneru ili su dali podršku Wagneru", izjavio je Walter za Euronews.

Iako istraživači nisu mogli objave direktno pripisati ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji, njihov sadržaj je vrlo sličan procesu Wagnerove regrutacije u Rusiji.

Wagner se optužuje za kršenje ljudskih prava i zločine, posebno u Ukrajini i Africi. Dva bivša ruska osuđenika, koji tvrde da su bili Wagnerovi komandanti, nedavno su izjavili da su ubili na stotine ukrajinskih civila, među kojima su djeca.

Kako su konstatovali u Logicallyju, s obzirom na to da se ne smatraju međunarodnom terorističkom organizacijom, Wagnerove internetske aktivnosti su u sivoj zoni.

"Time im je omogućeno da budu sveprisutni na društvenim mrežama, što može biti vrlo zabrinjavajuće. Obični ljudi ih mogu direktno kontaktirati preko aplikacija Telegram ili WhatsApp. To je nešto o čemu moramo razmisliti", istakao je Walter.

Prije ruske agresije na Ukrajinu, Wagner je bio uključen u borbe širom centralne Afrike. Ova privatna vojna kompanija je u posljednjih nekoliko mjeseci istaknuta i zbog toga što osuđenicima nudi slobodu u zamjenu za borbu u Ukrajini. Wagnerov šef Jevgenij Prigožin tvrdi da su u Ukrajini izgubili 20.000 boraca.

Podsjećamo, Wagner je jučer okupirao nekoliko ruskih gradova. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je poručio da će zbog toga biti kažnjeni, a nakon čega je pobuna okončana krajem dana.