Predizborni skup
103

Kamala Harris otvoreno o Iranu: "Nikada neću dozvoliti da nabave nuklearno oružje, sve opcije su na stolu"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aktuelna potpredsjednica SAD-a i kandidatkinja za predsjednicu ove države Kamala Harris održala je govor jevrejskim glasačima te je govorila o odnosu Washingtona prema Izraelu te pitanju Irana.

U govori uoči obilježavanja Jom Kipura, Harris je otvoreno poručila kako obećava da nikada neće dozvoliti Iranu da dobije nuklearno oružje.

"Budite uvjereni, ja kao predsjednica nikada neću oklijevati da preduzmem sve potrebne mjere za odbranu američkih snaga i interesa od Irana i terorista koje podržava Iran. Nikada neću dozvoliti Iranu da nabavi nuklearno oružje. Diplomatija je moj omiljeni put do tog cilja, ali sve opcije su na stolu", rekla je Harris.

Frazu "sve opcije na stolu" ranije je upotrebljavao i bivši predsjednik SAD-a Barack Obama kada je govorio o ublažavanju sankcija za nuklearni sporazum s Iranom.

Kada je riječ o iranskom nuklearnom programu o njemu je nedavno govorio i direktor CIA-e William Burns. On je priznao da se Iran sad nalazi u mnogo bližoj poziciji da stvori dovoljno materijala za izradu atomske bombe, a da je vrijeme proboja sada već sedam dana ili manje.