"Pobijedit ćemo zajedno"
95

Kamala Harris potvrdila da želi u utrku za predsjednicu Amerike

I. Sa.
Joe Biden i Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden i Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris je izjavila da će tražiti demokratsku predsjedničku nominaciju, nakon što ju je Joe Biden podržao kao svoju nasljednicu. On je zvanično saopćio kako obustavlja svoju kampanju za reizbor.
"Počašćena sam što imam odobrenje predsjednika i moja namjera je da zaradim i dobijem ovu nominaciju. Tokom protekle godine, putovala sam širom zemlje, razgovarajući sa Amerikancima o jasnom izboru na ovim važnim izborima. I to je ono što ću nastaviti raditi u narednim danima i sedmicama. Učinit ću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku i našu naciju te da pobijedim Donalda Trumpa i njegovu ekstremnu agendu Projekta 2025.", navela je Harris.

Dodala je i da "imamo 107 dana do dana izbora".

"Zajedno ćemo se boriti. I zajedno ćemo pobijediti", poručila je Harris.

Sjedinjene Američke Države nikada nisu izabrale ženu za predsjednicu.

Harris je karijeru počela u Uredu okružnog tužioca u okrugu Alameda, a 2003. godine postala je okružna tužiteljica San Francisca.

Kasnije je izabrana kao prva žena i prva crna osoba koja je služila kao glavni tužilac Kalifornije, najviši pravni i zakonski zvaničnik u najnaseljenijoj američkoj državi.

Nedavni anketni rezultati sugeriraju da bi Harris mogla bolje proći protiv Trumpa, republikanskog kandidata, iako bi se suočila s tijesnom utrkom.