Upitno održavanje
7

Kampanje Kamale Harris i Donalda Trumpa se sukobile oko mikrofona na predstojećoj debati

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Između kampanja predsjedničkih kandidata na izborima u SAD-u Kamale Harris i Donalda Trumpa došlo je do sukoba vezanog za debatu koja bi se trebala održati 10. septembra.

Tim od Harris želi da se promijeni pravilo koje je Trumpova kampanja dogovorila još kada je kandidat Demokratske stranke bio Joe Biden, a radi se o gašenju mikrofona učesniku koji nema riječ.

Kampanja aktuelne potpredsjednice smatra da bi Trump mogao reći nešto neprimjereno tokom vremena dodijeljenog Harris, što bi moglo značajno pomoći njenim šansama za pobjedu.

S druge strane, Trumpov tim smatra da ne bi smjelo biti promjene pravila, iako su ista dogovorena s potpuno drugim kandidatom.

Uz to, Trump je na društvenim mrežama objavio kritiku za TV stanicu ABC, koja bi trebala biti domaćin debate, te je kroz poruku "provukao" da se možda neće pojaviti 10. septembra.

Trump je također kritikovao Harris zbog činjenice da je pristala samo na jednu debatu, a on je ponudio još dva termina, od čega bi jedan bio na Fox Newsu, TV stanici naklonjenoj Republikanskoj stranci.

Iako bi se debata trebala održati za dvije sedmice, sada je pitanje da li će se predsjednički kandidati uopšte sresti.