Širi se spisak
32

Kanada označila Iransku revolucionarnu gardu kao terorističku skupinu

FENA
Kanada je uvrstila Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) na popis terorističkih organizacija, nakon godina pritiska opozicije i nekih članova iranske dijaspore.

Objavljujući odluku u srijedu, ministar javne sigurnosti Dominic LeBlanc nazvao ju je "značajnim alatom u borbi protiv globalnog terorizma".

Taj će potez značiti da će hiljadama visokih dužnosnika iranske vlade, uključujući najviše dužnosnike IRGC-a, biti zabranjen ulazak u Kanadu, javlja BBC.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, kojeg je citirala iranska novinska agencija Fars, osudio je ono što je opisao kao "nemudar i nekonvencionalan" korak.

IRGC je glavna vojna, politička i ekonomska sila u Iranu, s bliskim vezama s vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Khameneijem.

Procjenjuje se da ima više od 190.000 aktivnog osoblja s vlastitim kopnenim snagama, mornaricom i zračnim snagama koje nadziru iransko strateško oružje.

IRGC vrši uticaj na Bliskom istoku osiguravajući novac, oružje, tehnologiju, obuku i savjete savezničkim vladama i oružanim skupinama putem svoje prekomorske operacije, Quds (Jerusalem) Force, prema vladi.

Snage Quds-a već su bile na popisu terorističkih skupina od strane Kanade, ali objava od srijede proširuje se na cijeli IRGC.