Male šanse za koaliciju
32

Kancelar Austrije pozvao predsjednika da ekstremnim desničarima ponudi mandat za formiranje vlasti

N. Ž.
Karl Nehammer (Foto: EPA-EFE)
Karl Nehammer (Foto: EPA-EFE)
Kancelar Austrije Karl Nehammer je pozvao predsjednika ove države Alexandera Van der Bellena da dopusti ekstremno desničarskoj stranci FPO da proba doći do dogovora o vladajućoj koaliciji, nakon što su u nedelju održani parlamentarni izbori.

Kako je Nehammer rekao za medije u Austriji, tradicija nalaže da pobjednička stranka prva dobije šansu za formiranje vlasti.

Ovaj potez se može protumačiti kao Nehammerov pokušaj da građanima Austrije pokaže da FPO nema koalicioni kapacitet, imajući u vidu da je u prvoj izjavi nakon objave rezultata saopštio kako njegov OVP neće ići u formiranje vlasti s ovom pro-ruskom strankom.

Prema dosad objavljenim rezultatima, FPO će biti najveća stranka u parlamentu s 57 zastupnika, dok će konzervativci iz OVP-a imati 51.

Socijal-demokrate će imati 41, dok su u parlament još ušli liberali iz NEOS-a s 18, te stranka Zeleni sa 16 mandata.

Matematika sugeriše da bi najstabilnija vlast bila koalicija između FPO-a i OVP-a, ali je pitanje kako bi glasači konzervativne stranke reagovali na dogovor s pro-ruskom i ekstremno desnom partijom, koja je pri tome 2019. godine izbačena iz vlasti s OVP-om zbog skandala "Ibiza", također povezanog s Rusijom.

Najrealnija mogućnost je tzv. "velika koalicija" između SPO-a i OVP-a, uz podršku liberalnog NEOS-a. Moguće je i da će umjesto NEOS-a podršku dati Zeleni, ali su odnosi između ove stranke i konzervativaca, koji su činili prethodnu vlast, jako loši.