Državljanin Novog Zelanda
7

Kapetan potonule jahte brani se šutnjom, naveo dva temeljna razloga

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kapetan luksuzne jahte u vlasništvu porodice britanskog tehnološkog magnata Mikea Lyncha, koja je prošle sedmice potonula kod Sicilije, odbio je odgovorati tužiocima tokom ispitivanja u utorak, saopćio je jedan od njegovih advokata.

Jamesa Cutfielda, 51-godišnjeg državljanina Novog Zelanda, stavili su u ponedjeljak pod istragu talijanski tužioci.

"Kapetan je iskoristio svoje pravo na šutnju iz dva temeljna razloga", izjavio je novinarima advokat Giovanni Rizzuti.

Prvo, jako je istrošen. Drugo, imenovani smo tek u ponedjeljak, i za temeljitu i korektnu odbranu moramo pribaviti niz podataka koje u ovom trenutku nemamo, kazao je.

Lynch i šest ostalih poginuli su kada se jahta Bayesian pod britanskom zastavom, duga 56 metara, prevrnula i potonula 19. augusta u roku od nekoliko minuta nakon što ju je pogodila oluja prije svitanja dok je bila usidrena kod sjeverne Sicilije.

Stavljanje pod istragu u Italiji ne implicira krivnju i ne znači da će službene optužbe nužno uslijediti. Još nije jasno hoće li i drugi članovi posade ili druge osobe također biti stavljene pod istragu.

Tužiici su saopćli da će njihova istraga potrajati i da će zahtijevati da se olupina izvuče iz mora. Bayesian trenutno leži na desnoj strani, na dubini od oko 50 metara.

Obalna straža provodi aktivnosti praćenja ekoloških uslova u području gdje je jahta potonula, navodi se u saopćenju objavljenom u utorak.

"U ovom trenutku ne bilježimo curenje iz spremnika i nema tragova zagađenja naftom", dodaje se, prenosi Reuters.