Uprkos riziku od hapšenja
0

Katalonski separatista Carles Puigdemont najavio povratak u Španiju, već sprema nove aktivnosti

B. R.
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je nekoliko godina bježao od španskog pravosuđa, bivši predsjednik španske pokrajine Katalonije Carles Puigdemont je najavio da se namjerava vratiti u Španiju.

U najavi povratka je napomenuo da je sedam godina bio u egzilu u Belgiji i Francuskoj te je naglasio da se vraća kako bi se "branio od španske represije". Kako je izjavio, ako ga uhapse, to neće biti prvi put. Naime, ranije je bio u pritvoru u Italiji i Njemačkoj.

Puigdemont, koji je europarlamentarac, naveo je da je svjestan rizika od pritvora pri povratku, ali da povratak za njega predstavlja posljednju mogućnost da spriječi formiranje prošpanske vlade u Kataloniji, koja je spremna da ove sedmice preuzme vlast.

Puigdemont je Španiju napustio u oktobru 2017. godine, nakon bezuspješnog pokušaja referenduma o nezavisnosti Katalonije. Otišao je u Belgiju kako bi izbjegao zatvor. Neuspješni referendum je za posljedicu imao višednevne proteste, tokom kojih su uhapšene stotine ljudi, među kojima su i Puigdemontove kolege, prenosi Euronews.