Nije se sastao s Harris
6

Keir Starmer i Donald Trump se sastali u New Yorku, večera trajala dva sata

N. Ž.
David Lammy i Keir Starmer (Foto: EPA-EFE)
David Lammy i Keir Starmer (Foto: EPA-EFE)
Premijer Velike Britanije Keir Starmer i kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump sastali su se u New Yorku, a američki mediji pišu da je njihova večera trajala više od dva sata.

Kako piše Politico, glavna tema večere bili su "odlični odnosi i dugogodišnje prijateljstvo" između SAD-a i Velike Britanije. Odmah po odlasku iz Trump Towera, Starmer je krenuo za London.

Interesantno je da tokom svog boravka u SAD-u Starmer nije našao vrijeme za sastanak s Kamalom Harris, kandidatkinjom Demokratske stranke. Imao je govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, te razgovarao s aktuelnim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

U delegaciji premijera Velike Britanije bio je i ministar vanjskih poslova ove zemlje David Lammy, poznat i po svojim izjavama protiv Trumpa u prošlosti. Ipak, čini se da su izgladili svoje odnose u međuvremenu.

Prije sastanka, Trump je okupljenim novinarima rekao da je Starmer izrazito popularan u Velikoj Britaniji, te da je vodio odličnu kampanju pred izbore koji su održani ranije ove godine.

Obično je Trump ovakve riječi "čuvao" za političare koji dolaze iz stranaka desne političke orijentacije, poput Reform UK-a kojeg vodi njegov bliski saradnik Nigel Farage.