Vrhovni vođa Irana
40

Khamenei predvodio džumu u Teheranu i potom se obratio: Napad na Izrael bila je minimalna kazna za njih

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Vrhovni vođa Irana ajatolah Sejid Ali Khamenei danas je, nakon obavljenog džuma namaza, održao propovijed u džamiji Imama Homeinia Mosalle u Teheranu, što je njegovo prvo vođenje molitve i propovijedi nakon skoro pet godina.

U svom prvom dijelu govora, koji je održao na perzijskom, naglasio je "jedinstvo" muslimana širom svijeta zasnovano na principima islamske svete knjige Kur'ana.

Rekao je da je neprijatelj Irana isti kao neprijatelj palestinske države, Libana i drugih muslimanskih naroda.

Iranski mediji objavili su danas da će dio njegovog govora održati na arapskom jeziku, obraćajući se stanovnicima Libana i Palestincima.

Khamenei je, zatim, u svom govoru hvalio iranski napad na Izrael od utorka i nazvao ga potpuno "legalnim". Kaže da je ono što su uradili bila "minimalna kazna" za Izrael za njihove "zapanjujuće zločine".

Izrael naziva "vampirskim" režimom, a SAD "bijesnim psom" u regionu. On kaže da će Islamska Republika izvršavati "sve povezane dužnosti" protiv Izraela "snagom i hrabrošću".

Dvaput je naglasio da Iran neće "oklevati" niti "odlagati" kada je Izrael u pitanju.

"Palestinski narod ima zakonsko pravo da se brani. Da se suprotstavi tim kriminalcima - okupacionim snagama. Ne postoji niti jedan sud ili međunarodna organizacija koja može okriviti palestinski narod da jednostavno brani svoju domovinu", rekao je Khamenei.

Naglasio je, potom, da Izrael ne može ozbiljno naštetiti Hezbolahu kao ni Hamasu, prenosi BBC.