Ići će na tri adrese
0

Kijev ima plan kako prekinuti rat s Rusijom: Jedna od tačaka tiče se Kurska

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Kijev ima plan kako prekinuti rat s Rusijom, želi ga predstaviti aktuelnom američkom predsjedniku i njegovoj dvojici mogućih nasljednika nakon izbora u novembru.

To je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je također govorio o aktualnoj ukrajinskoj operaciji u regiji Kursk.

Prema riječima Zelenskog, ofanziva ukrajinske vojske u regiji Kurska jedna je od tačaka mirovnog plana. Njegov glavni cilj je prisiliti Rusiju da prekine rat.

"Rat s Rusijom završit će dijalogom, ali Ukrajina mora zauzeti čvrst stav", rekao je danas Zelenski na forumu pod nazivom Ukrajina 2024 - Neovisnost.

Još 2022. Zelenski je predstavio mirovni plan u deset tačaka. Sredinom juna ove godine u Švicarskoj je održan prvi mirovni samit na kojem su učestvovali deseci stranih predstavnika, no Rusija je bila odsutna.

Ukrajinski predsjednik danas je demantovao medijske napise da su upadom ukrajinskih trupa u područje Kurska osujećeni pregovori u Kataru o zaustavljanju ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Washington Post je ranije izvijestio da će Ukrajina i Rusija ovog mjeseca poslati izaslanstva u Katar kako bi pregovarali o sporazumu koji bi zaustavio napade na energetsku infrastrukturu s obje strane. Zelenski je rekao da su se pregovori odvijali online.

"Energija je jako važna, ali je važno i okončanje rata. Operacija u Kurskoj oblasti jedna je od faza ovog procesa", naglasio je Zelenski.

Ukrajinske trupe izvršile su invaziju na rusku regiju Kursk početkom augusta. Ukrajinci su dosad u iznenadnoj operaciji uspjeli kontrolirati više od 1.000 kvadratnih kilometara ruskog teritorija.

Prema Zelenskom, plan za okončanje rata uključuje dodatne diplomatske i ekonomske korake koji će diplomatskim kanalima prisiliti Rusiju da prekine rat. Zelenski planira prisustvovati Općoj skupštini UN-a u New Yorku u septembra i sastati se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Njemu, kao i predsjedničkim kandidatima demokrata i republikanaca Kamali Harris i Donaldu Trumpu, planira predstaviti plan.