Razgovori o naoružanju
18

Kim Jong-un u oklopnom vozu došao u Rusiju i sa sobom poveo najviše vojne zvaničnike

N. V.
Fotografiju Kim Jong-una i vojnih zvaničnika u Rusiji su objavili sjevernokorejski mediji
Fotografiju Kim Jong-una i vojnih zvaničnika u Rusiji su objavili sjevernokorejski mediji
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un stigao je rano jutros u Rusiju, a krajnja destinacija mu je Vladivostok gdje će se u narednim danima sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Sumnja se da će njih dvojica razgovarati o oružju.

Kim Džong Un je rano u utorak stigao u rusku graničnu stanicu Khasan. Nakon što je stigao privatnim oklopnim vozom, u stanici u Primorskom kraju je održana ceremonija dobrodošlice za njega, a zatim je nastavio putovanje dalje do Vladivostoka.

Njegov odlazak u Rusiju su prvi primijetili iz Južne Koreje, međutim i ruski mediji su kasnije potvrdili njegov dolazak te su objavili snimak voza sa tamnozelenim i sivim vagonima u kojima je navodno Kim Jong-un.

Na slikama koje su objavili sjevernokorejski mediji vidi se da su sa Kimom visoki vojni zvaničnici Sjeverne Koreje. Među njima su komandant Korejske narodne armije Ri Pyong Chol, njegov zamjenik Pak Jong Chon i direktor sjevernokorejskog odjeljenja za proizvodnju municije Jo Chun Ryong.

Južna Koreja je izvijestila da Kimov odlazak u Rusiju pomno prate jer sumnjaju u pregovore o postizanju sporazuma o oružju između Pjongjanga i Moskve.

"Ministarstvo odbrane Južne Koreje vjeruje da je Kim Jong-un ušao u Rusiju privatnim vozom, vjerovatno u ranim jutarnjim satima, a mi pomno pratimo da li se vode pregovori između Sjeverne Koreje i Rusije u vezi sa trgovinom oružjem, transfera tehnologije, posebno imajući u vidu da je bio u pratnji brojnih vojnih lica", navedeno je u zvaničnom saopćenju Seula.

Pjongjang navodno nastoji da ojača vojne veze s Moskvom jer su Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan "postali ugodniji" ove godine, to jeste njihova pažnja nije previše usmjerena ka njemu. U međuvremenu su SAD više puta upozoravale Sjever da ne pomaže u naoružavanju Rusije.

Kremlj je saopštio da će sastanak dvojice lidera biti održan narednih dana, nakon završetka Ruskog ekonomskog foruma. Razgovori će, prema njihovim zvaničnim informacijama, obuhvatiti "bilateralne odnose, situaciju u regionu i na globalnoj areni".

Vladimir Putin i Kim Jong-un su se posljednji put sastali 2019. godine, također u Vladivostoku.