Nadmetanju u svijetu
89

Kina izaziva Amerikance na novom "frontu", poslali su tri ledolomca, a američki se zapalio

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Po prvi put ikada, Kina je poslala tri ledolomca na Arktik, pokazali su podaci praćenja brodova, dok je američki brod istog tipa prekinuo svoju misiju u regiji nakon požara na brodu.

Kina je sebe nazvala "državom blizu Arktika" i važnim dionikom u arktičkim poslovim, iako je teritorij te istočnoazijske zemlje udaljen gotovo 2.000 kilometara od Arktičkog kruga. Tamo je također proširila saradnju sa svojim saveznikom Rusijom, što je izazvalo zabrinutost u drugim arktičkim državama.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane SAD-a otkrilo je ažuriranu strategiju za Arktik prošlog mjeseca usred "rastuće saradnje" između Pekinga i Moskve. Dokument je pozivao na povećanu vojnu prisutnost, obavještajne sposobnosti i saradnju između Washingtona i njegovih zapadnih saveznika.

Xue Long 2, jedan od kineskih ledolomaca u službi, posjetio je Murmansk u krajnjem sjeverozapadnom dijelu Rusije u srijedu, nakon tranzita na visokoj geografskoj širini preko ledenog Arktičkog oceana. To je prema podacima o praćenju brodova otvorenog koda na temelju sistema za automatsku identifikaciju (AIS).

Za ovaj ledolomac, isporučen 2019. godine i s deplasmanom od oko 14.000 tona, kaže se da je prvi ledolomac sposoban pramcem i krmom razbijati polarni led na svijetu.

Xue Long 2 krenuo je iz Qingdaoa, grada u istočnoj kineskoj pokrajini Shandong, na 14. arktičku ekspediciju u zemlji 5. jula. Pratila ga je HMCS Regina, fregata kanadske mornarice naoružana projektilima, od 13. do 17. jula tokom tranzit u Beringovom prolazu blizu Aljaske.

Nije odmah bilo jasno zašto je kineski ledolomac posjetio Murmansk tokom svoje ekspedicije na Arktiku. Podaci AIS-a pokazali su da je brod još uvijek bio privezan uz pristanište u ruskoj luci u četvrtak.

Još jedan kineski ledolomac, Ji Di od 4.600 tona, što u doslovnom prijevodu znači "Polar", napustio je Qingdao 6. augusta, nakon javnog pristupa s Xue Long 2 ondje od 3. do 4. jula. To je sljedeća generacija broda za razbijanje leda u zemlji. a isporučen je u junu, prenose kineski mediji.

Ji Di je od srijede bio u toku u arktičkim vodama sjeverno od Čukotskog mora, pokazuju podaci AIS-a. More se nalazi uz sjeverozapadnu obalu Aljaske i na jugu graniči s ruskim poluotokom Čukoti, najistočnijim poluotokom Azije. Plovna je samo između jula i oktobra.

Treći kineski ledolomac, Zhong Shan Da Xue Ji Di, što u doslovnom prijevodu znači "Polarno sveučilište Sun Yat-sen", napustio je Guangzhou u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong 27. jula. Brod težak 5852 tone pripada univerzitetu nakon što je donirali privatni kineski poduzetnici.

Ovaj brod za razbijanje leda, koji je prvi brod istog tipa u vlasništvu univerzitetu u Kini, plovio je od srijede u Čukotskom moru, prema podacima AIS-a.

Dok je Kina poslala flotu ledolomaca na Arktik, USCGC Healy, brod američke obalne straže koji je sposoban razbijati led, morao je skratiti svoje putovanje na Arktiku zbog požara. Incident se dogodio 25. jula dok je brod plovio u blizini kanadskog otoka Banks u arktičkom arhipelagu.

Američka obalna straža rekla je da je požar, koji je odmah ugašen i nije prouzročio žrtve u osoblju, zahvatio jedan od dva glavna pogonska motora broda. Healy se vratio u Seattle u državi Washington 16. augusta kako bi se uvjerio da je brod potpuno operativan prije povratka na Arktik.

Healy, koji je pušten u službu 2000. godine, najveći je i najnapredniji ledolomac u SAD-u, s istisninom od 16.257 tona. Tokom dvomjesečne arktičke patrole koja je započela u junu provela je naučna istraživanja i promatranja u Beringovom, Čukotskom i Beaufortovom moru.