Strategija bez oružja
20

Kina može zauzeti Tajvan bez ispaljenog metka

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineska vojska mogla bi izolovati Tajvan, osakatiti njegovu ekonomiju i natjerati demokratsko ostrvo da podlegne volji vladajuće Komunističke partije u Pekingu, a da pritom ne ispali ni jedan metak, upozorava istaknuti istraživački centar.

Strahovanje da bi Komunistička partija mogla ispuniti svoje obećanje da će jednog dana preuzeti kontrolu nad Tajvanom, ako bude potrebno i silom, pojačana je posljednjih godina zbog sve ratobornijih akcija kineskog lidera Xi Jinpinga prema ostrvu.

Odbijanje Kine da osudi rusku invaziju na Ukrajinu samo je pojačalo te strahove. U takvom scenariju, analitičari i vojni stratezi dugo su se fokusirali na dvije ključne opcije dostupne Kini – invaziju u punom obimu ili vojnu blokadu.

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) upozorava da postoji i treći način, koji će Sjedinjenim Državama i drugim demokratskim državama, koje imaju isto mišljenje da se suprotstave znatno otežati, a to je karantin.

Koristeći taktiku "sive zone", akcije koja se ne može smatrati ratnim djelima, kineska obalska straža, njena takozvana pomorska milicija i razne policijske i agencije za pomorsku sigurnost mogli bi pokrenuti potpunu ili djelomičnu karantinu Tajvana, eventualno prekinuti pristup u njegove luke i zaustavljanje vitalnih zaliha poput energije da dođu do 23 miliona stanovnika ostrva, kaže se u nedavno objavljenom izvještaju CSIS-a.

"Kina je posljednjih godina značajno povećala pritisak na Tajvan, izazivajući strah da bi tenzije mogle prerasti u direktan sukob. Mnogo pažnje je posvećeno prijetnji invazije, ali Peking ima opcije osim invazije da prisili, kazni ili pripoji Tajvan", navodi se u izvještaju.

Kineska eskalirajuća taktika sive zone bila je jasno prikazana ove sedmice dok su se brodovi kineske obalske straže sukobili s čamcima filipinske mornarice u Južnom kineskom moru. Detaljnije o aktivnostima Kine u odnosu na Tajvan čitajte u tekstu CNN-a.