Ozbiljne optužbe
11

Kina optužila britansku tajnu službu da je vrbovala Kineze da budu njihovi špijuni

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineska komunistička partija optužila je tajnu službu Velike Britanije, poznatiju kao MI6, da je regrutovala nekoliko kineskih državljana kako bi postali britanski špijuni.

U objavi na kineskoj društvenoj mreži WeChat, direktno su spomenuli dva slučaja, muškarca koji se preziva Wang i njegovu suprugu koja se preziva Zhou, a radi se o zaposlenicima u državnim službama Kine.

Ministarstvo za sigurnost države Kine objavilo je da su iz MI6 s regrutacijom Wanga počeli još 2015. godine, kada je on došao u Veliku Britaniju kako bi studirao.

Operativci su mu posvetili "posebnu pažnju" u Velikoj Britaniji, na primjer, pozivajući ga na večere i obilaske kako bi bolje "razumjeli njegove interese i slabosti", tvrdilo je ministarstvo.

Ove optužbe dolaze malo više od mjesec dana nakon što su britanske vlasti optužile dvojicu muškaraca za špijunažu za Kinu.

Britanska policija optužila ih je da su davali "članke, bilješke, dokumente ili informacije" stranoj državi, dok je Kina nazvala optužbe "zlonamjernim klevetama".