Optužbe za prevaru
0

Kina oslobodila američkog pastora koji se nalazio u zatvoru od 2006. godine

F. H.
David Lin
David Lin
Kina je oslobodila Davida Lina, pastora iz Sjedinjenih Američkih Država koji je bio u zatvoru od 2006., saopćio je američki State Department. Lin, koji sada ima 68 godina, osuđen je na doživotni zatvor nakon što je proglašen krivim za prevaru vezanu za ugovor.

Washington ga je proglasio nepravedno zarobljenim i godinama je pozivao Peking da ga oslobodi.

“Pozdravljamo puštanje Davida Lina iz zatvora u Narodnoj Republici Kini. Vratio se u Sjedinjene Američke Države i sada može vidjeti svoju porodicu prvi put u gotovo 20 godina”, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Linina kći Alice ranije je za medijsku kuću Politico rekla da se nje otac očekuje u nedjelju u Teksas.

"Nema riječi koje mogu izraziti radost koju imamo - imamo puno vremena za nadoknaditi", citirao ju je Politico.

Osim Lina, Kina je privela još nekoliko američkih državljana, uključujući Kai Lija, biznismena optuženog za špijunažu 2016. godine, prenosi Al Jazeera English.

Prošlog novembra, predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata SAD-a pozvao je predsjednika Joea Bidena da iskoristi sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi pogurao oslobađanje Lina, Lija i trećeg zatvorenika, Marka Swidana.

Washington kaže da su trojica nepravedno pritvorena. Kina kaže da se takvi slučajevi rješavaju u skladu sa zakonom.

"Nadamo se da Davidovo oslobađanje stvara prostor za dodatnu diplomatiju" za oslobađanje Swidana i Lija, citirao je Politico američkog dužnosnika koji je bio upoznat s pregovorima.

Linovo oslobađanje dolazi samo nekoliko sedmica nakon što se savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Pekingu.