"Nerazumna provokacija"
0

Kina pokrenula vojne vježbe u okolici Tajvana, nazvali ih "upozorenjem za separatiste"

N. Ž.
Tajvanski avion podignut zbog kineske vojne vježbe (Foto: EPA-EFE)
Tajvanski avion podignut zbog kineske vojne vježbe (Foto: EPA-EFE)
Kina je pokrenula novu rundu vojnih vježbi u okolici otoka Tajvan, a svoj potez su opravdali "separatsičkim tendencijama vlasti" u ovoj zemlji.

Komunistička partija Kine već godinama koristi vojne vježbe u blizini Tajvana kao reakciju na dešavanja koja nisu u skladu s njihovim interesima.

Ovoga puta, vlastima u Pekingu su zasmetali stavovi aktuelnog predsjednika Tajvana Lai Ching-tea, koji je u govoru za nacionalni dan ove države rekao da se "Peking ništa ne pita" i da "nemaju pravo" da predstavljaju stavove Tajvana.

U reakciji na vojne vježbe koje su pokrenule vlasti u Kini, iz Tajvana je stigao komentar da je riječ o "nerazumnoj provokaciji."

Prije nego što su započele vježbe, Kina je objavila propagandni video u kojem su prikazani avioni, borbeni brodovi i druga mehanizacija, s porukom da je "Kina uvijek spremna na bitku."

Podsjetimo, vlasti u Kini i Tajvanu smatraju da su "legitimna kineska država." Po završetku Kineske komunističke revolucije 1949. godine, komunisti su preuzeli vlast u Pekingu, dok su se nacionalisti povukli na Tajvan, gdje je organizovana Republika Kina.

Već 75 godina traje prešutni sukob između demokratskih vlasti na Tajvanu i komunističke partije u Pekingu, s tim da nije bilo direktnih sukoba. Ipak, situacija se u prethodnih nekoliko godina značajno pogoršala, a tenzije između Pekinga i Taipeija su konstantno na visokom nivou.