Udaljavaju se od Moskve
125

Kina strahuje da će Rusija postati "mala sila" pod "ludim Putinom"

S. M.
Vladimir Putin i Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Peking planira da svoju vanjsku politiku preusmjeri dalje od Moskve strahujući od pada ruske ekonomske i političke moći kao direktne posljedice njene katastrofalne invazije na Ukrajinu i Putinovog konačnog pada,.

Iako su Vladimir Putin i kineski lider Xi Jinping obećali jačanje bilateralnih odnosa tokom video konferencije krajem decembra, raste nepovjerenje prema ruskom lideru među viši zvaničnicima Komunističke partije Kine, objavio je u utorak Financial Times, pozivajući se na anonimne kineske zvaničnike.

"Odluku o invaziji donijela je vrlo mala grupa ljudi. Kina ne bi trebala jednostavno slijediti Rusiju", citira FT jednog anonimnog kineskog zvaničnik, koji dodaje: "Putin je lud".

Kina, suprotno široko prihvaćenoj verziji događaja, nije bila svjesna plana Kremlja da pokrene vojnu invaziju na Ukrajinu prošle godine i očekivala je najviše ograničenu vojnu operaciju.

Tokom sastanka 4. februara, Putin je navodno obavijestio Xija da Rusija "neće isključiti preduzimanje bilo kakvih mogućih mjera ako separatisti iz istočne Ukrajine napadnu rusku teritoriju i izazovu humanitarnu katastrofu".

Neuspjeh Pekinga da dobije tačne obavještajne podatke o Putinovim planovima ostavio ga je nespremnim za invaziju i rezultirao degradiranjem tadašnjeg kineskog zamjenika ministra vanjskih poslova i vrhunskog stručnjaka za Rusiju Le Yuchenga.

Anonimni kineski zvaničnici rekli su agenciji da vjeruju da su ciljevi Kremlja u Ukrajini osuđeni na neuspjeh i da će Rusija izaći iz sukoba kao "mala sila".

Međutim, Peking i dalje ima mnogo toga da dobije od svojih odnosa s Kremljom u kratkom roku, jer svoju bliskost s Putinom vidi kao korisnu pregovaračku poziciju u odnosima s Evropom, rekli su izvori FT-a.

Kina se također nada da će profitirati od poslijeratnog procesa obnove u Ukrajini, rekli su zvaničnici.