Pokrenuta istraga
31

Kina: Sumnja se da se jestivo ulje prevozilo cisternama za gorivo, stanovništvo u strahu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kineska vlada je saopćila da će istražiti navode da su cisterne za gorivo korištene za transport jestivog ulja, i to nakon što cisterne nisu očišćene poslije transporta opasnih hemikalija.

Spomenuti navodi su objavljeni na društvenim mrežama, nakon čega se pojavila zabrinutost da je hrana kontaminirana. Državni list Peking News je izvijestio da je utvrđeno da su se cisternama, koje se koriste za transport goriva, prevozili prehrambeni proizvodi, poput jestivog ulja i sirupa, te da nisu ispravno dekontaminirane.

Jedan od neimenovanih vozača cisterne u izjavi za spomenuti list tvrdi da je transport ulja kontaminiranim cisternama bio u tolikoj mjeri da se smatra javnom tajnom. Tvrdnje se odnose na nekoliko velikih kineskih kompanija, među kojima su Sinograin i Hopefull Grain & Oil Group.

Iz Sinograina su saopćili da istražuju da li su se ispoštovali sigurnosni propisi te da će odmah obustaviti korištenje cisterni za koje se utvrdi da su njima prekršeni propisi. Predstavnik kompanije Hopefull Grain & Oil Group je izjavio za list Global Times, koji je pod kontrolom vlade, da provode "temeljnu internu istragu".

Vlada je naglasila da će sankcionirati one koji su eventualno odgovorni za ovaj slučaj te da će odmah objaviti rezultate istrage.

Kako je objavio BBC, ovaj slučaj je još jedan udarac povjerenju javnosti u sposobnost kineske vlade da primjenjuje sigurnosne prehrambene standarde.

Mnogi Kinezi su ovaj slučaj uporedili s velikim propustima s mlijekom 2008. godine. Naime, tada se 300.000 djece razboljelo, od čega je najmanje šestero preminulo, nakon što su pila mlijeko u prahu koje je bilo kontaminirano visokim nivoima industrijske hemikalije melamina.

Cisterne u Kini nisu ograničene na jednu određenu vrstu robe, tako da mogu prevoziti prehrambene proizvode nakon transporta goriva, prenosi BBC.