Mogu ih izmanipulisati
2

Kina upozorava svoje studente: Pazite se privlačnih muškaraca i lijepih žena, možda su špijuni

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineska glavna špijunska agencija upozorila je studente koji imaju pristup osjetljivim podacima da se paze "privlačnih muškaraca i lijepih žena" koji glume da prema njima gaje osjećaje kako bi ih namamili da špijuniraju za strane subjekte, čime bi ugrozili nacionalnu sigurnost.

Kinesko ministarstvo državne sigurnosti je danas na društvenoj mreži WeChat na detaljan način upozorilo kako se na bezbroj načina može izmanipulirati studente da otkriju važne informacije. Ministarstvo navodi kako je otkriveno da su se strane obavještajne i špijunske agencije infiltrirale među studente koje ciljano nastoje pridobiti.

"Iskorištavaju mladenačku radoznalost i volju za isprobavanjem novih stvari", navodi se u saopćenju.

"Privlačni muškarci i lijepe žene glume da su obzirni i suosjećajni i vode ih u zamku ljubavi s lažnim osjećajima", ističe ministarstvo.

Na udaru su, dodaje ministarstvo, prije svih studenti koji imaju pristup osjetljivim, naučnim podacima, a špijuni im prilaze glumeći akademike, zaposlenike istraživačkih institucija i savjetodavnih kompanija.

"Mame studente visoko plaćenim honorarnim poslovima, navodno za potrebe istraživanja tržišta i u cilju akademske razmjene", upozoravaju kineski dužnosnici.